L'alcohol provoca més de la meitat dels tractaments per addicció a Projecte Home a les comarques de Lleida

Redacció | Foto: Projecte Home.

L'ONG per a les addicions Projecte Home Catalunya va atendre 87 persones durant el 2021 a les comarques de Lleida des dels dos centres que l'entitat té a la demarcació, a Tremp i Balaguer.

Es tracta de persones amb addiccions severes que, en la majoria dels casos, han rebut atenció i orientació sobre el seu cas i que han participat en els programes de tractament ambulatori de les addiccions que pateixen. El 52,6% de les persones en tractament als dos centres lleidatans de l'entitat presenten un consum problemàtic d'alcohol; un 23,7% dels usuaris té la cocaïna com a substància principal de consum; un 21,1% segueixen tractament per l'addicció al cànnabis, i un 2,6% per ludopaties. El 84,2% dels atesos són homes, amb una mitjana de 39,2 anys.

Entre les persones en tractament als centres de Projecte Home a la demarcació de Lleida, destaca que més de la meitat dels casos, un 52,6%, té en l'alcohol la seva principal substància de consum. És una xifra rellevant si es té en compte que és força més elevada que la que s'observa en les dades globals d'atenció de l'entitat al conjunt de Catalunya, on l'alcohol provoca un 36,7% dels casos. Les diferències entre els patrons de consum de drogues entre àmbits rurals i àmbits urbans poden ajudar a explicar aquest contrast, segons assenyalen des de Projecte Home.

El 84,2% de les persones ateses són homes mentre que un 15,8% són dones, xifra que, segons l'entitat, posa de relleu l'ampli marge de millora encara existent pel que fa a l'accessibilitat de les dones als programes de tractament de les addiccions.

Els principals municipis de procedència de les persones ateses són, per aquest ordre, Lleida, Balaguer, Tremp, la Pobla de Segur i Mollerussa.

Exposició 'Tu tens la clau'

Enguany, Projecte Home complementa la seva activitat a la demarcació amb l'exposició 'Tu tens la clau', una mostra que recorre les biblioteques públiques lleidatanes i que pretén fer reflexionar sobre la importància de conèixer-se i enfortir-se per reduir l'abús de les drogues i altres addiccions. A cada municipi que visita la mostra, s'organitzen visites guiades amb alumnes dels centres escolars.

Es tracta d'una activitat de prevenció i sensibilització de les addiccions elaborada per Projecte Home Catalunya i coorganitzada pel Departament de Cultura, a través de la Central de Biblioteques de Lleida. Durant aquest 2022, l'exposició ha passat per les biblioteques del Pont de Suert i Agramunt, i després de l'estiu farà parada a les d'Alcarràs i la Seu d'Urgell. L'any passat, l'exposició va visitar Tremp, Solsona, Balaguer i les Borges Blanques.

L'acció de Projecte Home a Lleida compta amb el suport del Departament de Drets Socials, la Diputació de Lleida i els ajuntaments de Tremp, Balaguer, la Pobla de Segur i la Torre de Capdella, així com la col·laboració de la Fundació 'la Caixa' i la Fundació Bosch Aymerich.