L'artista mallorquina Ela Fidalgo crea una obra conjunta amb persones amb discapacitat de l'Associació Alba

binary comment
photo_camera binary comment

Oriol Bosch (ACN).

L'artista mallorquina Ela Fidalgo ha conclòs una residència artística a l'Associació Alba de Tàrrega on ha creat una obra conjunta amb persones amb discapacitat de l'entitat. El resultat s'ha presentat aquest divendres al centre que l'associació té a Verdú.

Es tracta d'un treball on es barreja la tècnica de la costura i el brodat que Fidalgo va aprendre de la seva àvia. A la part del darrere del quadre, que s'ha confeccionat durant tota la setmana, també hi ha dibuix i pintura. Fidalgo s'ha mostrat satisfeta del resultat i ha destacat que l'experiència ha estat un "aprenentatge" constant de les persones implicades. L'obra es posarà a la venda i els beneficis que se n'obtinguin seran per l'entitat targarina.

Ela Fidalgo ha explicat que la Galeria Mayoral es va posar en contacte amb ella per iniciar aquest projecte, ja que van creure que reunia el perfil adequat per treballar amb els usuaris de l'Associació Alba. Fa un mes i mig va venir a conèixer la gent de l'entitat i assegura que aquella primera trobada ja va ser un "amor a primera vista". A partir d'aquí, va fer uns primers tallers de pintura, perquè els usuaris expressessin el seu llenguatge creatiu i la seva identitat a l'hora de fer un dibuix. Fidalgo es va emportar tot aquest material a Mallorca i ho va traslladar al quadre que s'ha cosit aquesta setmana a la capital de l'Urgell.

Segons Fidalgo, la costura heretada de les padrines ve a ser com una "teràpia" que permet parlar entre les persones mentre cusen de forma col·lectiva. L'artista mallorquina admet que ha après molt amb aquesta iniciativa i destaca l'esforç i la implicació de les persones amb discapacitat a l'hora de confeccionar l'obra. En aquest sentit, ha posat com a exemple el cas d'en Sergi Badia, un jove discapacitat de l'associació que va tardar més de 15 minuts a enfilar l'agulla i començar a cosir, però, així i tot, "no es va rendir mai".

Precisament el mateix Sergi Badia es mostrava aquest divendres orgullós de l'obra col·lectiva i ha destacat aspectes com la paciència, la seguretat i l'esforç, que ha après durant tota la setmana gràcies a l'Ela.

L'obra es posarà a la venda i els beneficis que se n'obtinguin seran per a l'Associació Alba. El centre que té l'entitat a Verdú ha acollit aquest la presentació del quadre amb tots els usuaris que hi han participat. Així mateix, també s'ha visionat un vídeo amb tot el procés de creació dels darrers dies.