Foto: AECC.
Amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer que es commemora cada 4 de febrer, l’Associació Contra el Càncer ha publicat el primer informe sobre la inequitat del càncer a Espanya amb l’objectiu d’assenyalar les desigualtats que agreuja el càncer. Aquesta presentació ha tingut lloc avui, a partir de les 10.30 h a l’esdeveniment que l’Associació ha celebrat a l’Espai COMO a Madrid.
L’Associació ha recordat que no totes les persones són iguals davant del càncer. A Catalunya, els pacients de càncer i familiars s’enfronten a desigualtats que tenen a veure amb l’accés a entorns saludables, al diagnòstic precoç i les cures pal·liatives.
El codi postal afecta més que el codi genètic a l’hora de fer front al càncer, hi ha una part de la població que no té les mateixes oportunitats de prevenir i viure amb càncer depèn on visqui. Barcelona compta amb 6 o més unitats de radioteràpia, mentre que Tarragona, Lleida i Girona només tenen una.
La Glòria Martínez, pacient diagnosticada de càncer de mama dues vegades, resident a la Vielha i membre de la Junta Local de l’Associació Contra el Càncer a la Val d’Aran, ha mostrat com es viu el càncer en l’àmbit rural; “ser-hi al medi rural és difícil, ja que qualsevol cosa que has de fer t’has de desplaçar; és complicat perquè has de conciliar els viatges, les intervencions, tu estàs fora i la teva família a casa. En l'àmbit familiar i econòmic és complicat, és més fàcil si estàs en una ciutat”.
La primera condició perquè una persona malalta estigui ben atesa és disposar de serveis sanitaris que prestin l’assistència que necessita, com per exemple les unitats de cures pal·liatives. Segons l’Associació Europea de Cures Pal·liatives el nombre òptim de recursos especialitzats de cures pal·liatives per una atenció adequada és de 2 per cada 100.000 habitants, a Catalunya hi ha 0,86 per cada 100.000 habitants. A més de disposar d’unitats de cures pal·liatives especialitzades en la proporció recomanada, és necessari que aquesta atenció arribi a totes les persones susceptibles de necessitar-la.
A la demarcació de Lleida, s'han realitzat diverses accions per conscienciar sobre desigualtats; com són taules informatives, il·luminació en verd en pobles i ciutats, un concurs fotogràfic i publicitat en mupis i en autobusos.
Amb aquesta campanya es vol fer una crida a la societat a través de l’Acord Contra el Càncer per aconseguir assoliments que millorin la qualitat de vida de pacients amb càncer i les seves famílies. Més de 69.000 persones i 26 entitats socials públiques i privades han signat aquest acord al qual, la gent encara es pot continuar unint en aquest enllaç.
Per tots aquests motius, l'Associació Contra el Càncer a Lleida té com a objectiu continuar lluitant dia a dia per portar tota la seva cartera de serveis i prestacions gratuïtes arreu de tot el territori lleidatà. "Amb serveis com ajudes econòmiques, préstec de material ortoprotètic, atenció psicològica, fisioteràpia individual, grups de suport mutu, fisioteràpia aquàtica, grups d'exercici físic, acompanyament a través de voluntaris, activitats de prevenció, etc. podem reduir una mica les desigualtats entre persones amb càncer", afirmen des de l'Associació.