L'auge del turisme de natura després de la pandèmia, a debat al III Fòrum ENS 

binary comment
photo_camera binary comment

Oriol Bosch (ACN).

L'auge que ha viscut el turisme de natura i sostenible es debat a Mollerussa en el marc del III Fòrum ENS. Les jornades compten amb la participació de ponents de renom internacional com Marianela Camacho, responsable de comunicació de la Global Ecotourism Network i de la xarxa d'ecoturisme d'Amèrica Llatina i el Carib, que ha constatat que el redescobriment de la natura en la "realitat postpandèmica" ha estat un auge a tot el món. Com a Catalunya, a Llatinoamèrica els turistes s'estan "bolcant" a les àrees naturals protegides. Unes 200 persones del sector participen en el Fòrum, on s'analitza com s'ha d'abordar aquest futur d'un model turístic que va més enllà del clàssic estereotip vinculat a casa nostra, el 'sol i platja'.

La directora general de Turisme del Govern, Marta Domènech, ha explicat que la tercera edició del Fòrum ENS (Ecoturisme, Natura, Sostenibilitat) vol abordar la importància del sector ecoturístic, els paisatges naturals i la natural del nostre país. Segons Domènech, és la manera de tornar a "vincular" la realitat del sector turístic de zones que no només tenen el clàssic "sol i platja". És el "territori endins" del país i Catalunya compta amb molts espais amb aquestes característiques, ja que el 33% del territori està protegit i és el lloc idoni per poder conèixer la diversitat i vincular-ho amb el benestar, ha assenyalat Domènech. Aquest fet, segons la directora, interpel·la tant al resident com al visitant, que aporta una economia que després es pot reinvertir amb el paisatge i la seva gent.

En la seva intervenció al Fòrum, Domènech ha parlat dels 75 MEUR que han d'arribar a Catalunya dels fons Next Generation. Una bona part d'aquests – entre 10 i 50 – se'ls endurà la ciutat de Barcelona, però la resta quedarà per la Catalunya rural i s'invertiran en projectes que tenen a veure amb els espais naturals protegits i reserves de la biosfera. Des de l'1 d'abril fins al 17 maig es poden presentar els projectes i Domènech calcula que després de l'èxit del 2021, se'n tornaran a presentar molts arreu del país.

La primera taula rodona del Fòrum ha girat al voltant de la redescoberta dels nostres espais naturals en clau global. Ha comptat, entre d'altres, amb la participació de Marianela Camacho. Camacho ha contestat la seva realitat amb la d'Europa i la del Pla d'Urgell. Partint de la presa de consciència dels "desafiaments" que té l'Amèrica Llatina, amb el tema de la governança, el redescobriment de la comunitat que queda més a prop i la fortalesa que pot aportar la planificació del turisme per a tenir "experiències significatives" a oferir als visitants.

Un altre dels debats destacats de la primera jornada del Fòrum serà el de la redescoberta dels espais naturals de forma inclusiva i guiada. Isaac Padrós, de la Fundació Multicapacitats, ha explicat que és invident i quan es fa una visita ecoturística sempre es parla del que es veu i com a molt s'afegeix alguna cosa del context històric. En aquest sentit, ha apostat per utilitzar altres sentits i generar petites "microexperiències" dins la mateixa experiència perquè persones com ell les puguin gaudir. S'ha referit a potenciar altres sentits com el tacte, l'olfacte, el gust, l'oïda, i la vista, amb una combinació que els faci pròxims a tots els visitants.