Lectura del manifest 25N a Tàrrega per erradicar la violència masclista

Fotos: Marina Rúbies

La participació és clau per fer sentir en veu alta la condemna contra la violència de gènere. Avui, dijous 25 de novembre, a les 12 h, Tàrrega s'ha sumat a la lectura del Manifest a la plaça Major junt amb un minut de silenci en memòria de les dones i criatures assassinades per violència masclista.

Des del 2003 (any a partir del qual es recullen dades oficials) fins al 3 de novembre passat, 1.118 dones han mort en mans de les seves parelles o exparelles mentre que, des de l’any 2013, 44 infants han estat assassinats per infligir dolor a la seva mare. 

‘El bosc de les veus silenciades’

En finalitzar la lectura, s'ha recordat que el diumenge 28 de novembre tindrà lloc ‘El bosc de les veus silenciades’ al Parc Esportiu del Reguer. Es tracta d’una plantada d’arbres per recordar les dones assassinades per les seves parelles o exparelles i els infants morts amb l’objectiu de fer mal a la seva mare. En un acte on  tothom hi és convidat, es plantaran 19 arbres, un per cada any des del 2003 (any a partir del qual tenim xifres oficials de les víctimes mortals per violència masclista).

Després, hi haurà un concert-vermut que oferirà la cantant, compositora i mestra Sandra Bautista a partir de les 12 h a la terrassa de La Soll (plaça de les Nacions Sense Estat). La cantautora proposa un viatge des de l’arrel de les cançons amb lletres carregades de poesia i melodies meticulosament treballades.

El Servei d'Informació i Atenció a les Dones de l'Urgell

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones de l’Urgell, SIAD, continua prestant el servei d’orientació a les dones de la comarca que ho necessitin. Està  situat al Consell Comarcal de l’Urgell.

Servei gratuït i confidencial d’assessorament legal i psicològic per resoldre dubtes sobre separacions, divorcis, custòdia dels fills, pensions alimentàries i  de violència de gènere, entre altres.

Des de principi d’any fins avui, el  SIAD   ha atès a 59 dones que s’han derivat a  la psicòloga i/o a l’advocada del servei. D’aquestes dones, 41 han estat víctimes de violència de gènere: física o psicològica, així com agressions sexuals o assetjaments laborals.

Cal tenir en compte que en tot l’any 2020, el SIAD de l’Urgell va atendre a  44 dones, de les quals 20 eren víctimes de violència de gènere. Per tant, es veu clarament, que han augmentat les dones ateses pel servei, i que s’han duplicat les  dones ateses per violència masclista, tenint en compte que  encara no s’ha acabat l’any.

Des del SIAD s’organitzen durant tot l’any  diverses actuacions per  tal de visibilitzar i conscienciar sobre les violències masclistes i  els micromasclismes, i també per fomentar l’empoderament de la dona i la igualtat de gènere entre la població. També es dona suport a les entitats  de dones, associacions i ajuntaments de la comarca.

Aquestes actuacions tenen el suport econòmic de l’Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya, el Fons per al Pacte d’Estat del Ministeri d’Igualtat i la Diputació de Lleida.