L'Embarrat creix en l'espai i el temps dedicant-se a Viladot

Foto: Marina Rúbies.

Tàrrega celebrarà del divendres 27 de maig al diumenge 5 de juny la 8a edició del festival de creació contemporània Embarrat. El Museu Trepat de la capital de l’Urgell serà de nou la seu del certamen artístic.

Enguany, l’Embarrat acollirà una diversa mostra de projectes artístics contemporanis en dues exposicions col·lectives, “Pardal Lo” i “La incomunicació” inspirades en l’obra de Viladot.

El comissari convidat és Pau Minguet, director de Lo Pardal, Fundació Guillem Viladot d’Agramunt, que juntament amb Jesús Vilamajó, director del festival, proposen una reflexió sobre el concepte de la incomunicació, partint del llibre Poemes de la incomunicació (1971) deViladot, en el centenari del naixement de l’artista urgellenc. Durant el cap de setmana d’obertura les exposicions s’acompanyaran de performances, concerts i conferències, que un cop més ompliran les naus de l’antiga fàbrica Trepat.

Plataforma d’impuls per a artistes emergents i estudiants d’art

L’Embarrat referma l’aposta per impulsar l’obra d’artistes emergents i estudiants d’art amb una convocatòria anual destinada a artistes novells. L’actual convocatòria va rebre 170 propostes, 50 de les quals provinents d’escoles i universitats, de 12 comunitats autònomes de l’estat i de 12 països diferents. L’exposició col·lectiva “La incomunicació” d’aquesta edició està conformada per 8 artistes emergents seleccionats a través d’aquesta convocatòria prèvia. La mostra dels seus projectes estarà ubicada a la Nau 18 de Cal Trepat.

En paral·lel, l’exposició “Pardal Lo” estarà situada a les Naus 1-3, envoltant l’antiga foneria, i altres espais de la fàbrica. Està conformada per 5 projectes que inclouen peces artístiques i accions en el programa. En aquesta ocasió, tots els treballs estan dissenyats especialment per aquesta edició de l’Embarrat, amb continguts inspirats en l’obra de Viladot.

Del 27 de maig al 5 de juny. Exposicions, conferències, concerts i accions espontànies

L’Embarrat donarà el tret de sortida el divendres 27 de maig amb una conferència inaugural moderada per Pau Minguet, amb Vicent Altaió (president de la Fundació Joan Brossa) i Mercè Vila (coordinadora d’exposicions de la Fundació Vila Casas). Seguida d’un recorregut inaugural a les exposicions; un tast de l’espectacle de dansa i música New(a)days de Park Keito i l’espectacle de música i poesia escènica, estrena absoluta en català, Preludi a la lentitud a càrrec del grup valencià Versonautas.

Aquest any s’afegeix un element sorpresa durant el divendres: les accions poètiques del grup Nicomedes Mendes, que aniran fent intervencions espontànies i improvisacions poètiques inesperades.

Dissabte 28 de maig, les activitats inclouen el vermut, amb concert d’Edu Escaño i els Homínids dispersos; la performance completa New(a)Days de Park Keito, amb Kotomi Nishiwaki i Miquel Casaponsa, un espectacle híbrid amb visuals, dansa i música en directe; recital poètic de Nicomedes Mendes: poetes i politges; i una nit de música amb el sintetitzador de Bofirax, acompanyat de baix i saxo, i el DJ targarí UK Ventura.

Les exposicions obriran portes el divendres 27 de maig a les 18 h i es podran visitar lliurement fins les 23 h. El dissabte 28 de maig romandrà oberta d’11 h a 15 h i de 17 h a 23 h. Diumenge 29 de maig, continuaran les visites a l’exposició a les 11 h i clourà amb un recital poètic a càrrec de Cuartito de Poesía. De dilluns 30 de maig a diumenge 5 de juny, l’exposició quedarà oberta per a visites prèviament concertades. Diumenge 5 de juny finalitzarà el festival amb una acció artística participativa amb Anna Dot i Irena Visa.

En aquesta edició, després de les anteriors restriccions, l’Embarrat recupera el servei de bar i foodtrucks a l’exterior de les característiques naus de Cal Trepat. L’Embarrat manté l’entrada lliure i gratuïta a totes les activitats.

Petit Embarrat. Taller de postals

Enguany el Petit Embarrat oferirà una activitat per als més petits durant tot el dissabte i diumenge al matí. El laboratori de Cal Trepat es transformarà en un taller de postals. Les lletres són els àtoms de la comunicació que quan es combinen poden portar a la incomunicació. Jugant amb lletres i significats d’una forma plàstica i manual, els menuts podran crear les seves pròpies postals amb tires de paper desintegrades per la trituradora. Un univers alfabètic que crea una nova narrativa visual, confeccionant una postal que serà la base per a un nou llenguatge imaginat en família.

Programació expandida. Embarrat tot l’any

Per primer cop, l’Embarrat farà una programació que s’allarga fins a la tardor. L’Embarrat 2022 parteix amb el primer cap de setmana d’activitats, del 27 al 29 de maig, amb un programa ampli que combina l’art, les performances i la música. Les exposicions es podran visitar fins el següent diumenge 5 de juny, quan el festival clourà amb una acció artística participativa.

A partir d’aquí, l’Embarrat s’expandeix en diverses accions que tindran lloc entre el juliol i el novembre. Amb la intenció de fer arribar l’art contemporani a un major volum de públic, les exposicions viatjaran a altres punts del territori i s’impartiran tallers artístics.

L’exposició “Pardal Lo”, produïda per l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, es trasllada a la Sala Gòtika d’aquesta institució lleidatana durant juliol i agost. De setembre a novembre, es podrà visitar a Lo Pardal, Fundació Guillem Viladot d’Agramunt.

Durant el setembre, el programa expandit inclou dues activitats: una experiència artística amb persones amb discapacitat intel·lectual de l’Associació Alba de Tàrrega i el centre Espígol de Cervera on participaran una cinquantena de persones dels centres i artistes locals; i un taller d’escriptura expandida a càrrec de l’escriptora Núria Bendicho. 

Paral·lelament, durant setembre i octubre, l’activitat continuarà activa amb més mostres expositives, com una selecció dels treballs realitzats durant el taller d’escriptura expandida. Mentre que en espais públics de carrer, a Tàrrega i Verdú, i al Museu Trepat hi haurà una mostra de les obres d'art que han realitzat els participants de l’Associació Alba i centre Espígol de Cervera al taller de creació artística.