Les Borges aprova un conveni per ‘plantar cara’ a les violències sexuals amb la implicació de les entitats

Foto: Ajuntament de les Borges Blanques.

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de les Borges Blanques ha aprovat aquest dimecres un conveni de col·laboració amb el departament d’Interior amb l’objectiu d’adherir-se al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci.

Es tracta d’un acord que referma el protocol que va elaborar el consistori borgenc a mitjans del 2021 amb la implicació dels col·lectius i les entitats del municipi per prevenir i erradicar les violències sexuals LGTB-fòbiques en espais festius.

A través d’aquest conveni, el consistori borgenc formarà i donarà pautes al personal de seguretat, els càrrecs electes i el personal tècnic municipal per tal que coneguin com s’ha d’actuar en cada cas. Igualment, s’elaborarà material didàctic per ajudar a la divulgació i la sensibilització de la població envers les violències sexuals, que es repartirà quan es facin activitats vinculades a l’oci nocturn.

L’Ajuntament també es compromet a habilitar punts d’informació i d’atenció a les persones agredides; una tasca que ja duu a terme a través del Punt Lila que s’habilita en espais culturals i d’oci, i que ara també es preveu complementar amb agents itinerants que asseguraran aquesta tasca divulgativa i de seguretat.

Està previst implicar, a través d’aquest protocol, totes les associacions del municipi, i en aquest sentit, s’organitzaran càpsules i espais de formació pensats per a les entitats, i molt especialment les que tenen a veure amb l’oci o aquelles qui munten actes, per tal que puguin aplicar el protocol i prevenir les violències en totes les propostes que facin. Així mateix, el consistori borgenc lliurarà un distintiu a les entitats adherides al Protocol, per tal de poder-les identificar.

El conveni tindrà una durada de 4 anys, implica els Mossos i policies locals, el consistori i les entitats que s’hi vulguin adherir i també es crearà una Comissió de Seguiment per garantir-ne el compliment.

Com a novetat, aquest protocol també preveu aquelles conductes que formen part de l’assetjament sexual, però que no són delictives i, malgrat que succeeixen amb freqüència, costen més d’identificar i, per tant, també d’erradicar. Es tracta d’un protocol integrador que està preparat per aplicar-se en cas que els homes es trobin davant d’una situació de violència sexual, independentment del sexe de la persona agressora. El protocol també compta amb mesures alternatives en cas que la persona infractora sigui menor d’edat.

La regidora d’Igualtat i Feminisme, Ariadna Salla, ha detallat que aquests dos protocols, el municipal i el de la Generalitat serviran perquè tot el personal municipal estigui ben format per garantir la igualtat; a més de prevenir i erradicar tots els tipus de violència que existeixen, “i que a les institucions i els espais públics de les Borges no hi tornaran a tenir cabuda”, ha dit Salla.