Les Borges Blanques aprova un Codi de Conducta per a càrrecs i personal directiu del consistori

Les Borges Blanques
photo_camera Les Borges Blanques

Foto: Cornelia Bohl

 El Ple ordinari de l’Ajuntament de les Borges Blanques del 25 de novembre va aprovar el Codi de Conducta per a càrrecs del consistori dins del marc del seguit de mesures impulsades en els darrers anys, per garantir la màxima transparència i el bon govern. A més a més, la sessió plenària d’aquest dijous va servir per aprovar el Pla Local de Joventut i debatre quatre mocions presentades pel grup municipal de Borges per la República.

El Codi de conducta per càrrecs i personal directiu de l’Ajuntament de les Borges s’inspira en el document que, l’any 2016, va aprovar el Govern de la Generalitat per regular l’activitat del seu personal directiu i càrrecs. El codi incideix en tot allò que té a veure amb qüestions cabdals per a una adequada gestió pública com ara la publicació d’informació veraç; l’ús eficaç i responsable dels recursos materials i la informació, el respecte als funcionaris públics i al personal al servei de l’Administració, la participació en els debats públics i la relació amb els mitjans de comunicació; la gestió de possibles conflictes d’interessos que puguin arribar a donar-se, la col·laboració amb altres institucions, la gestió de l’agenda oficial i la relació amb els diferents grups d’interès les bones pràctiques en matèria de contractació i la gestió de documents públics.

L’aprovació d’aquest document s’inscriu dins del marc de les actuacions que es desenvolupen durant aquests mesos per tal de renovar per sisè any consecutiu el segell de transparència Infoparticipa. Aquest distingeix als consistoris amb més alt grau de transparència i qualitat en la comunicació de la seva gestió pública local.

Pla Local de Joventut

La sessió plenària també va aprovar el Pla Local de Joventut. Es tracta d'un document en el qual es recullen i detallen totes les accions i programes que, en matèria d’atenció al jovent i per tal de garantir un futur i un present encara millors per a aquest col·lectiu, s’impulsen des del consistori.

El Pla s’estructura al entorn de tres eixos; la creació i activació d’Espais Joves, el foment de l’ocupació i la formació per aquest col·lectiu de població, la implementació de polítiques municipals per facilitar l’accés del jovent a habitatges dignes a preus assequibles i l’impuls a polítiques per garantir la salut i els drets socials al col·lectiu. “En definitiva, el que es fa és recollir a un document totes les accions que, des de fa anys es desenvolupen a les Borges en favor del nostre jovent per a ajudar-los a l’hora de construir-se un present i un futur encara millors al nostre poble. Ara que la pandèmia, que ha colpit de manera extraordinària a aquest grup de població, sembla encarar les seves darreres fases, cal reactivar tot el dispositiu”, va explicar Maricel Viladoms, regidora de Joventut de l’Ajuntament de les Borges.

Sense morositat i amb un període mitjà de pagament de 17 dies

El Ple d’aquest 25 de novembre va incloure al seu Ordre del Dia un seguit de punts referits a qüestions de caràcter administratiu com l’informe del Període Mitjà de Pagament (PMP), el qual se situa en una mitjana de 17 dies, o el de la morositat corresponent al 3r trimestre del 2021, la qual és igual a zero.

Mocions

El Ple ha inclòs també l’aprovació de quatre mocions presentades originalment pel grup de Borges per la República i que han estat consensuades després de presentar l’equip de govern un seguit d’esmenes. La primera fa que les Borges esdevingui municipi ‘PetFriendly’, tot i que seran els propietaris de cada establiment comercial els qui decidiran si els animals domèstics entren o no en el seu local.

La segona exigeix el traspàs complet i efectiu de Rodalies a la Generalitat, i la tercera vol impulsar des de l’Ajuntament l’ús de plaques fotovoltaiques per part de la ciutadania.

A la quarta, es demana la creació efectiva de l’Eix Transversal de Ponent. El Ple ha finalitzat amb la lectura d’un manifest en favor del model lingüístic de l’escola catalana i posicionar l’Ajuntament en contra de la darrera sentència del Suprem que amenaça aquest model d’èxit.