Les Borges demana a la Generalitat que permeti combatre la proliferació de fauna salvatge a la pagesi

Foto: Ajuntament de les Borges Blanques.

L’Ajuntament de les Borges Blanques ha demanat al Govern de la Generalitat que articuli “els canvis normatius necessaris” per permetre als professionals locals del sector primari combatre de manera més eficaç la proliferació de fauna salvatge que perjudica els cultius.

La propagació ha estat detectada al terme en els darrers exercicis, i ha generat inquietud en la població borgenca. Les espècies de les quals se n’ha detectat un volum significatiu d’exemplars són els senglars, els conills i els cabirols.

La petició va ser traslladada al delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé, per l’alcaldessa borgenca, Núria Palau, durant la darrera visita que ha realitzat a la capital de les Garrigues.

La presència de tots ells al terme complica la feina diària dels pagesos, donat que generen destrosses als cultius, fins i tot a les oliveres, que generen pèrdues addicionals a un sector que ha vist molt escurçats els seus marges de negoci a conseqüència dels minvats preus als quals es comercialitzen els diferents productes agraris i els increments, del preu de l’energia i els fitosanitaris, entre altres.

En aquesta situació, va destacar davant del delegat l’alcaldessa borgenca, “és del tot imprescindible articular sistemes per reduir aquests costs addicionals que es deriven de les destrosses que genera la fauna salvatge i la manera, així ho pensem, pot ser articular sistemes alternatius a les batudes realitzades per caçadors federats que totes i tots coneixem”.

Demanda de solucions àgils, ràpides i eficaces

Entre les alternatives que, des de l’Ajuntament de les Borges es van plantejar figura, per exemple, la creació d’alguna mena de cos professional de caçadors o l’aplicació d’algun canvi legislatiu que pugui permetre als pagesos actuar ells mateixos per controlar la presència d’animals salvatges a les seves propietats.

En aquest sentit, i durant la trobada, Bernat Solé va indicar que, des del Govern, es treballa per permetre aquesta segona opció. El plantejament ha estat acollit favorablement des del consistori, que reclama solucions “àgils, ràpides i eficaces” per donar “una mica més d’oxigen a un sector estratègic pel país, com és la pagesia i fonamental per territoris com les Garrigues”, indica l’alcaldessa borgenca, Núria Palau.