Les dues funcions de la nova versió de ‘Terra Baixa’ al Teatre Ateneu de Tàrrega fan el ple

Redacció | Foto: Ajuntament de Tàrrega

Les dues funcions de la nova adaptació del clàssic ‘Terra Baixa’ dirigida per Àngel Llàcer han fet el ple al Teatre Ateneu de Tàrrega. Ambdues sessions, programades ahir dissabte dins la 28a Temporada d’Arts Escèniques, van exhaurir les entrades aplegant un total de 1.100 espectadors. Tot un èxit a la capital de l’Urgell d’aquesta producció de La Perla 29 sorgida del programa ‘El llop’ de TV3 i que en el seu repartiment compta amb el targarí Marc Andreu i la fuliolenca Alba Segarra. Davant els seus paisans, el públic va correspondre amb una llarga ovació i dempeus. Certament, el muntatge ha aconseguit convertir un elenc amateur en professional, ja que les interpretacions van convèncer enlairant el text original d’Àngel Guimerà.

125 anys després de la seva estrena, la història d’amor de la Marta i el Manelic es manté com un referent de la dramatúrgia naturalista. La nova versió n’actualitza la posada en escena si bé manté amb força el conflicte antagònic entre el món pacífic que representa la Terra Alta i la mesquinesa que caracteritza la Terra Baixa. La 28a Temporada d’Arts Escèniques de Tàrrega, impulsada per la Regidoria de Cultura, ja va aixecar el teló el passat setembre amb l’obra ‘Iaia’ de Mambo Project i una excel·lent resposta del públic assolint els 192 abonaments despatxats. El cicle targarí oferirà unes altres set propostes fins al febrer (Teatre Ateneu, 20:30 h). La capital de l’Urgell continua apostant així per una programació de qualitat que engloba muntatges de caràcter més popular amb altres de creació contemporània innovadora.

La propera cita arribarà el dissabte 5 de novembre amb la comèdia ‘Monopoli’ del grup Eòlia i+D, que posa al descobert la fragilitat del model de vida capitalista amb les precarietats que comporta en els àmbits laborals i de l’habitatge. Els protagonistes són una parella interpretada per Sara Espígul i Eduard Buch que viuen una situació incerta, molt lluny de les expectatives que tenien vint anys enrere quan eren universitaris. El text de Mar Monegal fou premiat al 10è Torneig de Dramatúrgia del Festival Temporada Alta.

Prendrà el relleu el dissabte 19 de novembre ‘De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda’, àcida tragicomèdia de Joan Yago que posa el dit a la llaga sobre l’emergència climàtica. La Calòrica embolcalla el seu missatge ecològic amb una crítica contundent contra la inacció i la passivitat davant aquesta greu problemàtica. El muntatge es va endur dos dels Premis Teatre Barcelona 2021 (millor espectacle i millor autoria original) i un Premi MAX per a Mònica López com a millor actriu.

El gènere musical tindrà presència a Tàrrega el dissabte 3 de desembre gràcies a ‘Barcelona 24h’, centrat en les vides creuades de quatre joves a la ciutat de Barcelona. El text i la música original són de Pau Barbarà Mir mentre que Didac Flores s’encarrega de la direcció musical i Ruben Yuste de les vistoses coreografies. Suerte En Mi Vida Producciones ha bastit una atractiva proposta de gran èxit que també ha estat nominada a quatre Premis Butaca.

El circ també té cabuda a la programació targarina: el Col·lectiu F.R.E.N.È.T.I.C. portarà ‘Save the temazo’ el dissabte 17 de desembre. Es tracta d’una experiència visual que combina ficció, realitat, art cinematogràfic, acció social i humor per reivindicar la importància de la música. Sota la batuta del director de cinema Suso Imbernón, la peça pren el títol de l’ONG internacional que lluita per rescatar els valors de la música.

Els espectadors del Teatre Ateneu tindran ocasió de descobrir el pròxim dissabte 14 de gener l’escriptora Anja Hilling, revelació de la nova dramatúrgia alemanya.‘Animal negre tristesa’ parla de la por i la vulnerabilitat humana en el context d’una aparentment idíl·lica excursió al bosc que esdevindrà una experiència infernal. Estrenada també a França i Suècia amb excel·lents crítiques, la peça compta aquí amb la direcció de Julio Manrique i la producció de la Sala Beckett.

Per la seva part, la reconeguda companyia basca Tanttaka Teatroa portarà la comèdia dramàtica ‘Mi hijo solo camina un poco más lento’ d’Ivor Martinic, autor originari dels Balcans. Una humil casa és el marc de les vicissituds d’una dona per cuidar la família i, en especial, el seu fill Branko, que pateix una malaltia degenerativa. La memòria, el pas del temps o la solitud conflueixen en un muntatge commovedor que captivarà el públic de Tàrrega el dissabte 28 de gener.

Finalment, la Sala Flyhard presentarà el dissabte 11 de febrer la comèdia ‘Família (Im)possible’, la qual parla dels prejudicis sobre la diversitat de gènere. La nova obra de Carol López trenca així barreres i tabús per normalitzar les noves identitats, orientacions sexuals i models familiars. La trama descriu el conflicte de la Sara i l’Albert, uns pares que tot i ser joves i progressistes no veuen amb bons ulls la relació de la seva filla amb un noi trans. Les entrades són a la venda, amb els descomptes habituals, a través de La Botiga del Museu i al web www.culturatarrega.cat.