Les Garrigues acusa l'ACA "d'inacció i desídia" per no haver construït encara la planta potabilitzadora de l’Albagés

Foto: Consell Comarcal de les Garrigues.

Alcaldes de les Garrigues responsabilitzen l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) de la falta d'aigua potable per beure i cuinar a 25 municipis de la comarca i el Segrià des de fa més d'una setmana.

En concret, el president del Consell Comarcal, Jaume Setó, es va mostrar indignat aquest dissabte una reunió que van mantenir 16 alcaldes de la comarca amb responsables de la Regió Sanitària de Lleida per "la desídia i la inacció de l'ACA en posar solució a un problema" que dura des de fa "massa anys". "Saben que la solució implica construir la potabilitzadora de l'Albagés, un projecte aturat des de fa quinze anys. Estan jugant amb la salut de les persones i això és inadmissible", va dir.

En total, la reunió entre els alcaldes i responsables de la Regió Sanitària de Lleida el Pirineu i l'Aran va estar marcada per la prohibició del consum d'aigua de boca a causa de la detecció de plaguicides i l'afectació sobre la salut de la població que això pot tenir.

Per la seva banda, els responsables de Salut, van recordar que en aquests moments cal mantenir les precaucions i han insistit que no és suficient amb bullir l'aigua. Van incidir que no s'utilitzi per cuinar i beure, però que és apta per dutxar-se i rentar-se les dents.

Els alcaldes i alcaldesses van plantejar el dubte sobre l'ús de les piscines municipals que aquests dies s'estan omplint amb l'aigua de boca contaminada. Salut es van comprometre a estudiar-ho i va dir que tornarà resposta a les comarques afectades al més aviat possible.

D'altra banda, el Departament va explicar que els possibles efectes sobre la salut de la població no seran a curt termini i que es podran avaluar a llarg termini gràcies a la Unitat del Registre del Càncer, un registre de càncer poblacional que recopila sistemàticament tots els casos nous de càncer que es diagnostiquen entre la població resident d'una àrea geogràfica determinada i en un període de temps determinat.

Altres temes que es van tractar durant la trobada van ser el servei d'ecografies comarcal, que actualment s'ofereix a les Borges Blanques i la Granadella, i la manca de professionals de medicina. En aquest sentit, el Departament de Salut va detallar que es treballa en un nou model d'assistència per potenciar el paper de la infermeria i els auxiliars d’infermeria.