Les Garrigues impulsa una campanya per fomentar el lloguer i venda d'habitatges buits per lluitar contra el despoblament

El Consell Comarcal de les Garrigues i l'Oficina Jove de la comarca han presentat aquest dissabte la campanya de sensibilització 'Arrelem les persones i repoblem les Garrigues'.

La campanya té com a objectiu conscienciar als propietaris de la necessitat de posar aquelles cases o habitatges inhabitats a disposició de joves i nouvinguts. I és que malgrat l'envelliment progressiu que viu la comarca, molts joves es troben amb dificultats per poder accedir a un habitatge que ajudi, precisament, a revertir aquesta situació de despoblament.

L'Oficina Jove, juntament amb el Consell de Joves, va detectar i analitzar a fons aquesta dificultat arran d'un estudi per conèixer el parc d'habitatges buits a la comarca; i també conèixer quins dels seus propietaris estan disposats a llogar-los, vendre'ls o activar-los en altres models de tinença.

La prospecció ha posat de manifest que el 20% de les cases dels 13 municipis analitzats estan en desús, en concret 510 de 2.686 propietats. Aquest percentatge s'apropa al 30% en algunes localitats com Bellaguarda (31%), el Cogul (28%) o Juncosa (29%). Els Ajuntaments participants del projecte han aconseguit contactar amb el 63% dels propietaris, dels quals només un 37% estarien disposats a vendre o llogar les propietats abandonades.

El problema del despoblament afecta molts nuclis rurals de Catalunya i entre ells les Garrigues, on en els últims anys s'ha accelerat amb el consegüent envelliment de la població. De fet, es calcula que un de cada quatre habitants de la comarca supera els 65 anys.

Paradoxalment, molts joves tenen dificultats per aconseguir i accedir a un habitatge que els permeti consolidar el seu projecte de vida a la comarca i contribuir així a revertir la situació de despoblament.

Arran d'aquests resultats, l'ens comarcal ha decidit posar en marxa la campanya de sensibilització per conscienciar els propietaris de la necessitat de posar a la venda, lloguer o altres models de tinença els seus habitatges buits. Es tracta de la primera fase d'un projecte que culminarà amb accions com la creació d'una borsa d'habitatge.

La campanya està prevista que comenci a mitjans de febrer i consistirà en la distribució de material de difusió per tots els municipis de la comarca, accions digitals en els perfils de xarxes socials dels agents implicats com a ens municipals, el Consell Comarcal i l'Oficina Jove; enviament de cartes, inserció de publicitat i l'organització de trobades presencials, entre altres. Tot plegat, amb l'objectiu d'arribar a propietaris i persones properes a ells, a familiars directes o als mateixos ajuntaments.