Les gelades afecten unes 40 cooperatives amb pèrdues de fins al 85%

binary comment
photo_camera binary comment

Foto: Oriol Bosch (ACN).

Les gelades de la setmana passada han afectat unes 40 cooperatives, majoritàriament situades a les comarques de Ponent (30) i una desena a Tarragona.

Segons la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), aquestes empreses veuran reduïts dràsticament els seus ingressos pels danys en fruita dolça i ametlla ocasionats pel fred i en alguns casos s'arribarà a davallades del 85%.

La FCAC s'ha reunit aquest dilluns amb aquestes cooperatives a Lleida i s'han reivindicat ajuts directes perquè puguin fer front a la forta caiguda dels ingressos que els vindrà sense posar en perill la seva viabilitat. A Ponent, la gelada va afectar unes 50.000 hectàrees de fruita amb danys que en alguns casos han arribat al 100% de tota l'explotació.

A les comarques de Lleida estan afectades 19 cooperatives del Segrià, 5 de les Garrigues, 3 de la Noguera i 3 del Pla d'Urgell. Per sectors productius, a 26 cooperatives el cultiu malmès és fruita (fruita de pinyol com préssec, nectarina i platerina, però també poma i pera), mentre que per a una quinzena de cooperatives està en perill l'entrada d'ametlla.

Ramon Sarroca, president de la FCAC, ha lamentat la "magnitud" dels danys provocats per una gelada "intensa i gens habitual" en el mes d'abril, que ha provocat un mal irreparable als fruiters i ametllers en una extensa superfície del país.

Sarroca s'ha mostrat especialment preocupat per la situació de les empreses cooperatives afectades perquè davant d'una caiguda dràstica de l'entrada de producte, tindran una forta davallada d'ingressos i es poden trobar amb dificultats per mantenir l'estructura de personal, fins i tot la seva viabilitat.

En aquest sentit, la FCAC avança que les cooperatives agràries, tot i la davallada de la producció, treballaran per mantenir la seva activitat comercial amb el greuge afegit d'un increment de les despeses fixes per quilo de fruita confeccionada que afectarà la seva posterior liquidació. Per aquest motiu, aposten per establir ajuts directes que facilitin fer front als costos fixos i evitar una possible implementació d'expedients de regulació d'ocupació, amb les afectacions que tindria per al territori.

Altres mesures necessàries serien l'avançament d'ajuts vinculats a les cooperatives, l'exempció del pagament de les quotes de la Seguretat Social de la cooperativa i dels seus treballadors; la sol·licitud a l'Agència Tributària d'un pla d'amortització especial per reduir les amortitzacions pendents durant el període en què la producció es redueixi de manera significativa i que no s'apliqui el límit màxim, previst a la Llei 20/90 de règim fiscal, per a operacions amb tercers no socis sense perdre la condició de cooperativa especialment protegida.

A Catalunya hi ha 37 cooperatives agràries de fruita dolça que produeixen el 45% del total de la fruita de pinyol i el 34% de la fruita de llavor. Les 73 cooperatives de fruita seca produeixen el 75% del total català d'ametlla.