L'IEI de Lleida restaurarà la segona planta, l'hemeroteca i part del pati de l'edifici

Foto: Institut d'Estudis Ilerdencs

L'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació de Lleida començarà dimarts les obres de remodelació i restauració de la segona planta de l'edifici per tal de transformar l'espai, actualment tancat, en una zona de serveis administratius que acollirà el personal que fa uns anys va ser traslladat al complex de la Caparrella.

Els treballs, que es van adjudicar per 747.963,99 euros a l'UTE formada per les empreses Codeco Obres, SL, i Construccions Llimós, SL, s'allargaran fins al setembre i comportaran afectacions escalonades en alguns dels serveis de l'edifici com ara l'hemeroteca, que es tancarà uns sis mesos. L'actuació s'emmarca en la tercera fase de la restauració de l'antic Hospital de Santa Maria, seu de l'IEI.

A més de la intervenció que se centrarà sobretot a la segona planta, també es restauraran finestres, es recuperaran paraments de pedra antics, s'actuarà sobre els elements de fusta del sotacobert i es restauraran bigues, revoltons i prestatgeries de l'hemeroteca ubicada a la primera planta de l'edifici.

En el cas de l'hemeroteca, situada al costat de la biblioteca, les obres obligaran a mantenir-la tancada uns sis mesos, per tal de traslladar els exemplars exposats, realitzar les obres de remodelació i tornar el material de consulta. La biblioteca romandrà oberta al públic sense restriccions.

La vicepresidenta de l'IEI, Estefania Rufach, assegura que s'intentarà que "les afectacions sobre els usos de cara al públic de l'edifici siguin escalonats i el menys perjudicials possibles". En aquest sentit, posa de relleu que l'objectiu dels treballs és que "la ciutadania pugui gaudir aquest magnífic edifici del gòtic civil en un millor estat de conservació quan les obres hagin finalitzat".

Durant aquests mesos, les obres es realitzaran garantint les mesures de seguretat que permetin mantenir la funcionalitat dels serveis, garantir l'activitat les sales d'exposició de l'IEI i, en tot cas, adequar els horaris d'actes públics a l'aula magna, expliquen des de la institució.

En les fases anteriors de la restauració de l'edifici de l’IEI, es va reparar el sostre de planta primera, que estava a punt de col·lapsar, es van restaurar finestres, la biblioteca, l'arxiu, l'aula magna i gran part de la planta primera, i una petita àrea del nucli de l'escala de la planta segona.