L’IEI exposa una panoràmica de les connexions lleidatanes del pintor cubista Palau Ferré

L’Institut d’Estudis Ilerdencs va inaugurar l’exposició Palau Ferré. Vincles essencials, una mostra que es podrà veure a la Zona Zero de l’IEI fins al 3 d’abril i que posa al descobert la relació que el pintor cubista Maties Palau Ferré (1921-2000) va tenir amb Lleida.

L’acte inaugural va comptar amb la participació del director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy, Albert Turull, director dels Serveis Culturals de la Generalitat a Lleida i del comissari de l’Any Palau Ferré, Francesc Marco-Palau.

Ardanuy, en el marc de la inauguració, va explicar que aquesta “és una bona oportunitat per redescobrir un pintor singular de l’art català del segle XX; i de conèixer la geografia lleidatana de l’artista a través de projectes singulars, connexions culturals i amistats personals conreades durant la segona meitat del segle XX a Cervera, Vallbona de les Monges, Solsona, Artesa de Segre, Belianes, Maials o a la Seu d’Urgell”.

Per la seva part, Francesc Marco-Palau va agrair a l’IEI i la Diputació de Lleida el seu suport a la commemoració del centenari del pintor. Va destacar que “els visitants de la mostra podran endinsar-se en l’art i els valors de Palau Ferré a partir de pintures, escultures i ceràmiques molt especials provinents de col·leccions particulars i que no s’havien exposat mai abans”; fruit de la creativitat d’un artista que va ser conegut com “el pintor que cremava els seus quadres”.

L’exposició Palau Ferré. Vincles essencials ofereix una mirada panoràmica dels nexes que Palau Ferré va tenir amb Lleida, i compta amb el suport del Museu de Cervera, el Museu Tàrrega Urgell i el Museu de Cambrils.

Així, es fa èmfasi en l’amistat que el pintor va tenir amb el poeta Jaume Ferran (Cervera, 1928 – Smyrna, 2016). Artista i literat es coneixen el 1957 a Madrid i estableixen una bona amistat. Aviat, Palau Ferré farà el pas a París, on connectarà amb els corrents internacionals de l’art, i Jaume Ferran s’instal·larà als Estats Units, on serà professor de literatura de la Universitat de Syracuse.

Als estius, quan la família Ferran venia a passar les vacances acadèmiques a Catalunya, es retrobaven a Cervera, Montblanc o Cambrils, on els Ferran tenen un apartament per a gaudir de la Costa Daurada. Al llarg de les seves vides, ambdós comparteixen projectes culturals: Palau Ferré retrata l’esposa del poeta -Carmen Rodríguez de Velasco- i el literat dedica pròlegs, articles i poemes al seu amic cubista.