Lleida i Alt Pirineu i Aran incorporen 12 dietistes nutricionistes a l’atenció primària i comunitària

Foto: Salut Regió Sanitària Lleida i Alt Pirineu i Aran.

El Departament de Salut ha finalitzat la incorporació, durant aquest mes de maig, dels 8 dietistes nutricionistes assignats a la Regió Sanitària Lleida i els 4 de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran. La primera d’elles va començar al desembre i la resta s’han anat integrant progressivament. Es tracta de professionals que se sumen als equips d’atenció primària (EAP) en el marc del Programa per a la promoció d’una alimentació saludable i la prevenció i abordatge de les malalties a l’atenció primària i comunitària.

Les tasques d’aquests professionals són principalment les de prevenir i tractar problemes associats a una mala alimentació i promoure hàbits alimentaris saludables i sostenibles, així com una alimentació adaptada a les condicions particulars, de risc i de malaltia o de recursos socioeconòmics, especialment als col·lectius que més ho necessiten. La manera de fer-ho és treballant de forma multidisciplinària amb la resta de professionals dels EAP i en col·laboració amb els equips de salut pública i la comunitat.

Per tant, el seu dia a dia consisteix a, entre d’altres tasques, atendre grupalment casos de totes les edats derivats per, principalment, metges de família, infermers, pediatres i treballadors socials; i, només en casos puntuals complexos, prestar atenció individual, a més de respondre interconsultes. En aquest sentit, no tenen una població assignada, però sí que actuen en l’àmbit comunitari com ara en espais per a joves, centres cívics o residències, així com també donant suport als professionals d’infermeria del programa Salut i Escola.

Un bon exemple en són les activitats en què ha intervingut, des del març, Mercè Carbonell, dietista nutricionista dels CAP de Tàrrega, Bellpuig i Borges Blanques. A més a més de l’esmentat programa Salut i Escola, Carbonell explica que ha intervingut en espais tan diversos com ara “un taller de cuina al microones en un espai jove i una xerrada sobre alimentació de 0 a 3 anys per una llar d’infants, passant per una formació als equips d’atenció primària per ajudar a desestigmatitzar l’obesitat”, tema prioritzat especialment al Pla de Salut 2021-2025. També treballa “conjuntament amb els referents de benestar emocional en sessions a la comunitat sobre com adquirir hàbits saludables per a grups de joves i, amb la mateixa finalitat, he participat en un debat després de l’obra de teatre Nua: radiografia d’un trastorn”, per citar només uns exemples. Carbonell en fa una valoració molt positiva perquè “sempre intentem que aquestes sessions siguin totalment participatives i que els assistents posin en pràctica almenys algun dels hàbits que fomentem a les sessions”.

Per la seva banda, Anna Grau, dietista nutricionista assignada a Tremp, La Pobla de Segur, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça està convençuda que la incorporació de perfils professionals com els seus “aportarà un salt qualitatiu en benefici de la salut de la població del nostre territori, millorant l'estil de vida i d’hàbits alimentaris saludables”. Entre les principals necessitats que ha detectat fins al moment, Grau destaca “crear i sistematitzar activitats grupals dirigides a persones adultes amb obesitat o tallers dirigits a famílies amb infants amb sobrepès i obesitat, a més d’elaborar materials per a la consulta d’infermeria sobre patologies específiques, com ara recomanacions dietètiques per a pacients que prenen anticoagulants orals”.