L'OCU denuncia sis empreses per reduflació en els seus productes alimentaris

Foto: Gemma (Unsplash).

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) denuncia que l'increment dels preus de l'energia i les matèries primeres ha provocat una pujada important de preus de diferents béns i serveis. Un estudi realitzat per OCU xifra en un 9,4% la pujada anual al cost d'alimentació.

OCU adverteix que al sector de l'alimentació alguns grans fabricants per evitar la penalització que suposa una pujada de preus han optat per una estratègia diferent: la reduflació, que consisteix a oferir menys quantitat pel mateix preu. Un estudi d'OCU ha comprovat que almenys un 7% dels productes de la cistella de la compra s'han vist afectats per la reduflació.

Encara que en principi, des del punt de vista de la informació en l'envàs i l'etiquetatge dels productes es compleix amb la normativa, l'OCU considera que en realitat es pot considerar una pràctica de competència deslleial. L'organització ho afirma perquè hi ha una informació clara per al consumidor sobre la pujada preus i aquesta manca de transparència altera la competència.

Per tant, el consumidor no té una informació completa sobre la veritable naturalesa i característiques del producte; "induint-lo a prendre decisions errònies que poden afectar els fabricants que pugen de forma clara el preu, i que es poden veure penalitzats davant dels que emmascaren les pujades amb reduccions en la quantitat de producte", segons afirma l'OCU.

Per tot això, l'OCU ha presentat una denúncia davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) perquè determini si la reduflació, donar menys pel mateix, és una pràctica que pogués alterar la competència de forma deslleial, a causa de la falta transparència per als consumidors. OCU ha denunciat les sis empreses en què fins ara ha detectat aquesta pràctica, Pastas Gallo, Danone, Pescanova, Colacao, Tulipán i Campofrío.

A més de la denúncia a la CNMC, l'organització informarà el Ministeri de Consum perquè estudiï la implantació de mesures que obliguin els fabricants a millorar la informació que donen als consumidors sobre el preu i la quantitat dels seus productes.

Per a aquesta tasca, l'OCU comunica que necessita la col·laboració dels consumidors. Per això posa en marxa la campanya #stopreduflacion, a més a més del suport dels consumidors. Els demanen que vigilin el pes i el volum dels productes que consumeixen habitualment per detectar pujades camuflades de preus, i que denunciïn públicament els que de forma poc transparent apugen els preus.