L'Organisme de Promoció i Protecció de la Igualtat de Tracte i No Discriminació atén 50 casos a tot Catalunya en 4 mesos

Laura Cortés (ACN).

L'Organisme de Promoció i Protecció de la Igualtat de tracte i No discriminació ha atès una cinquantena de denúncies a tot Catalunya des de l'1 de març que es va posar en marxa el formulari.

Aquest organisme, que s'ha de desplegar amb la llei 19/2020; que garanteix la igualtat de tracte i no discriminació per raó de gènere, d'origen, de llengua; s'ha presentat aquest dimarts a Lleida. En aquesta vegueria s'han denunciat 4 casos en aquests últims quatre mesos. La directora de l'organisme, Manuela Fernández, reconeix estar "sorpresa" perquè la tipologia de les denúncies és "molt diversa", la qual cosa celebra perquè recull l'esperit de la llei; "que és una llei per tothom".

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, destaca que la política que garanteixi la igualtat de drets a totes les persones és "la més important que qualsevol institució ha de posar sobre la taula". Solé ha explicat que la feina que s'està fent ara és desplegar aquest organisme a través de la formació que s'ha fet aquest dimarts als tècnics i empoderar la ciutadania a conèixer aquesta eina perquè qualsevol discriminació tingui una resposta per part de l'administració.

Per la seva banda, Fernández ha explicat que l'oficina està presencialment a Barcelona, però que s'atén telemàticament a tot Catalunya. En aquesta primera fase, afegeix, s'ha dissenyat el formulari i s'ha fet formació als tècnics perquè la puguin tirar endavant.

La directora de l'organisme explica que les denúncies que recullen són administratives i que no només serveix per denunciar casos de racisme sinó que recull moltes formes de discriminació, com ara per l'aspecte, edat, antigitanisme o islamofòbia, entre d'altres. L'objectiu, afegeix, és recollir denúncies de situacions que estan "molt normalitzades en el dia a dia i que fins i tot les víctimes es pensen que són normals". És per això, diu, que cal fer "molt d'esforç de sensibilització" perquè tothom sigui conscient que "això no és normal, que ningú es mereix aquest patiment". "Cal fer una feina molt pedagògica per explicar que no només això no és desitjable sinó que hi ha una llei que ho prohibeix", destaca.

Pel que fa a la tipologia, explica que les denúncies són "molt diverses". "Ens esperàvem moltes denúncies de LGTBIfòbia perquè tenim una llei desplegada des del 2014 i ens ha sorprès que la proporció no és la que ens esperàvem, ja que d'aquestes en són una desena". La resta són molt variades, per casos de sexisme o racisme, entre d'altres.

Fernández també ha explicat que és el mateix organisme qui sanciona aquestes discriminacions i que no només imposa multes sinó també sancions accessòries, com accions formatives o de sensibilització, amb la idea de "poder transformar aquestes conductes i fer que allò que s'està sancionant no torni a passar".

Finalment, la directora dels Serveis territorials d'Igualtat i Feminismes a Lleida, Elena Fuses, ha destacat que aquesta oficina admet també denúncies de persones que percebin que s'està produint una discriminació, "no cal que sigui directament la persona afectada".