L'únic poble del Pallars Sobirà amb carretera de terra reclama que s'asfalti

Foto: Marta Lluvich.

Josep Maria Nus va néixer a Mencui, al Pallars Sobirà, fa 74 anys i recorda que l'únic accés per arribar al poble era a peu o a cavall d'algun animal. Fa uns 30 anys, gràcies a la venda de fusta del bosc el poble, es va construir una pista de terra per on els tot terreny podien accedir fins a Mencui. Però han passat els anys i els veïns han vist com continuen tenint la mateixa carretera que fa trenta anys; sinuosa, plena de sots i sense asfaltar.  Nus ha explicat que ja està cansat de reparar punxades de les rodes i altres avaries pel mal estat de la carretera.

Nus diu que disposar d'una bona carretera facilitaria la instal·lació de famílies al poble i evitaria que els pocs que hi viuen (12 habitants) marxessin. L'Ajuntament de Soriguera, ha demanat ajuda a la Generalitat i la Diputació per poder fer front a aquesta despesa, i reivindica la carretera per millorar les condicions de vida dels dotze veïns que ara hi viuen i afavorir així el repoblament.

Nus ha explicat que al poble actualment hi ha dotze cases a la venda i que si hi hagués la carretera asfaltada segur que es vendrien i alguna família hi aniria a viure. Però quan els possibles compradors arriben al poble, després de fer 6 quilòmetres de pista forestal ja es fan enrere. Aquest veí del poble ha dit que fa anys que li agradaria que la nova carretera fos una realitat ben aviat.

El pressupost de l'Ajuntament de Soriguera és d'uns 700.000 euros, per 14 nuclis de població, i l'alcalde, Josep Ramon Fondevilla, ha dit que arreglar la carretera suposaria una inversió de més de 400.000 euros.

L'alcalde de Soriguera ha dit que no tenir una carretera asfalta fa que molts serveis no puguin arribar al poble com els camions d'escombraries o també els repartidors de missatgeria. Mencui està situat a 1.256,4 metres d'altitud i a l'hivern transitar per la carretera encara es complica més. El treball de les màquines llevaneu en una carretera de terra és difícil, ha sentenciat Fontdevilla.

Nus ha apuntat que arribar la carretera asfaltada fins al poble els possibilitaria també de disposar d'una bona connexió a la xarxa elèctrica. Ara, hi arriba poca potència de llum, insuficient per tots els veïns i l'empresa elèctrica no ho vol solucionar mentre tinguin aquest accés al poble.