L'Urgell presenta una ruta gastronòmica plena de sabors que inspiren

Foto: Consell Comarcal de l'Urgell.

Ahir al vespre es va presentar a l’espai Mas de Colom de Tàrrega, la Ruta gastronòmica de l’Urgell que promou la descoberta de la gastronomia i la cuina de qualitat del territori. L’objectiu del Consell Comarcal de l’Urgell és la difusió de la gastronomia i els productes de proximitat tot potenciant les activitats culinàries i turístiques de la zona.

La ruta gastronòmica de l’Urgell convida a descobrir els sabors que inspiren de l’Urgell a través de tres itineraris gastronòmics que tenen com a fil conductor els tres rius de l’Urgell. La  zona nord: el riu Sió i el torró d’Agramunt. La zona centre: el riu Ondara i el caràcter urgellenc i la zona sud: el riu Corb, terra de vins i oli.

L’empresa Abacus de la revista Cuina ha estat l’encarregada de dissenyar i crear aquest relat culinari que conjuga gastronomia i productes de qualitat, amb la descoberta turística de l’entorn natural i els espais visitables.

Un total de 22 receptes de restaurants de les tres zones donen forma i sentit a la ruta gastronòmica que conceptualitza gastronomia i promoció turística. Els plats tradicionals urgellencs utilitzen productes de temporada i de proximitat que es basen en una alimentació  sana i equilibrada. "Aquesta ruta és l’excusa perfecta per descobrir la comarca, gaudint de la rica gastronomia i visitant els tresors i els entorns naturals de l’Urgell".

Aquest itinerari gastronòmic és el punt de partida per conèixer no només els 22 restaurants que surten a la ruta, sinó  la resta d’establiments que ofereixen plats de gran qualitat, receptes tan saboroses com són les carxofes de l’Urgell amb cremós de ceps, la tupina, els caragols a la llauna o la torrada de Sta. Teresa amb gelat de vainilla i caramel: un receptari, amb propostes de sempre i altres més innovadores.

Els itineraris gastronòmics  mostren els productors de proximitat de l’Urgell que elaboren vins i caves, oli d’oliva, fruita fresca, torrons, xocolates, formatges, mel, conserves, cervesa artesana o la sidra. L’Urgell disposa de cinc denominacions d’Origen i Indicacions Geogràfiques Protegides com són la DOP Les Garrigues, DO Costers del Segre, DOP Pera de Lleida, IGP Torró d’Agramunt i IGP Pa de Pagès català. Aquesta ruta es pot consultar a la web.

En els pròxims mesos es durà a terme una campanya de promoció de la ruta gastronòmica de l’Urgell com és  l’edició d’un catàleg gastronòmic, la visita de bloggers especialitzats en gastronomia que coneguin la cuina de la zona i altres accions de promoció en mitjans online i offline.

Aquesta actuació ha estat possible gràcies al suport de la Diputació de Lleida, amb el qual el Consell Comarcal de l’Urgell i el seu programa de Salut duu a terme accions que fomenten l’alimentació saludable, els hàbits d’una dieta equilibrada,  la bona salut i l’esport.