Maldà acull la primera prova pilot de masoveria urbana a l’Urgell

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

Maldà acull la primera prova pilot a l’Urgell d'un contracte masoveria urbana a la comarca, un model d’habitatge semblant al lloguer en el qual els inquilins fan el pagament en espècies, és a dir, rehabilitant la casa. L'objectiu és frenar el deteriorament d’habitatges antics i desocupats i evitar així despreniments la vegada que es garanteix el dret a un habitatge digne i assequible.

Laia Coca, de Linyola, i David Puyalto, de Tamarit de Llitera, es van instal·lar a Maldà a finals de juliol. D'entrada van acordar amb el propietari que no pagarien durant tres mesos a canvi de millores en l’immoble, i des del passat octubre, han acordat un lloguer assequible que completen amb més obres.

El Consell de l’Urgell ha intervingut en el contracte, per 5 anys i prorrogable. El conseller comarcal de Repoblament, Sebastià Mata, va explicar que la participació de l'ens comarcal busca "donar sensació de seguretat, tant al propietari com als inquilins”. Així mateix, l’arquitecte de l’ens comarcal ha assessorat els inquilins pel que fa a les reformes.

Per Coca i Puyalto és una “molt bona oportunitat, ja que en la majoria de pobles hi ha cases buides i les seves propietàries no les lloguen perquè abans haurien d’invertir en elles. Pensem que aquest model és perfecte perquè podem fer obres com a pagament del lloguer”, van destacar Coca i Puyalto van afegir que “les cases buides acaben caient, entristeixen els pobles i fan que perdin vida, de manera que la masoveria urbana és una bona fórmula, parlant la gent s'entén i si darrere hi ha les institucions, és encara més segur”.

Mata va explicar que “aquesta prova pilot ens permet valorar el model i establir pautes, com l’assessorament de l’arquitecte”. També va afegir que el Consell de l'Urgell es va reunir la setmana passada amb el conseller de Territori, Damià Calvet, per abordar la necessitat d’eines que facilitin la recuperació de cases buides, “ja que degraden els pobles, acaben suposant un perill i no compleixen la seva funció social com habitatge".

D’altra banda, l'Ajuntament de Bellpuig ja ha regulat la masoveria urbana amb una nova ordenança.