Maldà bateja el primer carrer amb nom de dona, dedicat a Maria Rúbies

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia  Pedrós

Coincidint amb el 8-M, Maldà ha batejat el seu primer carrer amb un nom de dona, que ha dedicat a la mestra (matemàtica) i política lleidatana Maria Rúbies. Les encarregades de destapar la placa commemorativa han estat la veïna més petita del municipi, la Mel de 22 mesos, i una de les veïnes més grans, la Ramona de 86 anys. L'alcaldessa, Anna Salla, ha explicat que les entitats locals van acordar dedicar un carrer a Maria Rúbies perquè quan tenia un càrrec polític va visitar Maldà i es va comprometre a reobrir l'escola amb un mínim de quatre alumnes, fet que es va aconseguir a principis dels anys 80 després d'estar tres anys tancada. Des de llavors ha seguit funcionant i educant els més petits d'aquest poble de la Vall del Corb de forma ininterrompuda.

Maldà també ha acollit aquest 8-M  una lectura de poesia, una coreografia dels alumnes de l'escola Maldanell (actualment són 12) de la cançó Antipatriarca d'Ana Tijoux i la lectura del manifest.

Cal recordar que Maldà té la primera biblioteca de la dona escriptora i l'Ajuntament està treballant en un pla d'igualtat.

Precisament el Consell de l'Urgell va presentar diumenge un estudi segons el qual la comarca només té un 7% dels carrers dedicats a dones mentre que un 23% porten nom d'home. Dels carrers amb noms femenins, tres quartes parts fan referència a verges, santes o religioses. Del total de municipis de l'Urgell, 7 no tenien diumenge cap carrer dedicat a una dona, un d'ells era Maldà, que ara ja en té un.