Matsuri de Ponent, el primer festival de cultura japonesa a Ivars d'Urgell

Foto: Santiago Sanchez.

Els amants lleidatans del manga i la cultura japonesa estan de celebració. Ivars d'Urgell s'estrena com a seu del primer festival japonès del Pla d'Urgell, el Matsuri de Ponent, amb voluntat d'apropar aquesta cultura asiàtica a les terres lleidatanes amb una proposta sense ànim de lucre.

La cita serà el dissabte 28 de maig amb activitats, tallers, demostracions, xerrades i expositors des de les 10 del matí fins a les 9 del vespre, on s'acolliran comerços, tallers, demostracions, exposicions i xerrades. A més, es podrà visitar una exposició de Bonsais centrada en l'art de cuidar i mantenir un arbre centenari, que oferirà el Club Bonsai.

Concretament, hi haurà tallers sobre com cuinar Soba, uns fideus japonesos tradicionals; també de Shodo, que és l'escriptura tradicional japonesa, i manga, el dibuix característic d'aquestes terres.

A més, s'han organitzat activitats amb perspectiva turística que explicaran consells per viatjar a aquest país amb Verónica Paz i una taula rodona sobre experiències pel Japó, amb la mateixa ponent i Aventura x Japó.

Altres activitats tractaran sobre temes folklòrics com els misteris dels Yokais, els fantasmes tradicionals i hi ha programada una demostració de l'art marcial d'Aikido amb Joan Subirà.

El festival també aprofita la seva localització per dur a terme una ruta d'Enciclopèdia Mural on s'observaran els grans murals de les façanes a càrrec del seu creador, l'artista Swen Schmitz.

Entre els expositors hi haurà propostes gastronòmiques, comerços d'articles, vestimenta, manga i marxandatge, a més d'un punt d'informació de la reconeguda Escola Joso, que oferirà informació sobre cursos manga en línia i dibuix japonès.

Genís Castelló, fill del municipi, i Mariona Solana, coneixedors de la cultura i gastronomia japoneses, son els pioners d'aquesta proposta que es va plantejar a l'Associació de Lo Jovent i a l'Ajuntament d'Ivars, els quals van sumar-se a la iniciativa.