Moció al Parlament per exigir l’arranjament de l’A-2 al seu pas pel Pla, l’Urgell i la Segarra

El grup parlamentari de Junts per Catalunya ha registrat una proposta de resolució al Parlament, transaccionada amb ERC, per tal que la cambra insti el govern de la Generalitat de Catalunya a reclamar el manteniment i l’arranjament de l’A-2 al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) del govern espanyol.

En concret, la moció ha estat presentada per la portaveu del grup parlamentari de Junts, Mònica Sales, i per la diputada de Junts al territori de Lleida, Alt Pirineu i Aran i portaveu del grup parlamentari de Junts a la Comissió de Polítiques Digitals i Territori (CPDT), Cristina Casol, en acord amb el grup parlamentari d’ERC. En concret, la moció denuncia el mal estat de l’autovia, i molt especialment al tram que discorre per les terres de Lleida, a les comarques de la Segarra, l’Urgell, el Pla d’Urgell i el Segrià.

El text denuncia que la manca de manteniment i arranjament del ferm de la calçada de l’autovia A-2 per part del govern espanyol ha comportat que, amb el pas del temps, molts trams del traçat d’aquesta autovia estiguin perillosament erosionats i deteriorats.

En aquest sentit, els grups parlamentaris denuncien que “no s’han portat a terme obres substancials de rehabilitació del paviment, sinó només rehabilitacions concretes dels esvorancs i de les fissures, amb tècniques ràpides i rudimentàries que no permeten que la via mantingui una bona planimetria”.

La moció alerta que, tot sovint, els conductors i conductores dels vehicles i camions que circulen per l’A-2 es veuen obligats a fer “maniobres inadequades i perilloses per la circulació” per tal d’evitar el carril dret de l’autovia, on es troben la majoria dels esvorancs i on el ferm està més deteriorat. Així la circulació regular resulta molt difícil i perillosa.

Els grups denuncien que, a tot això, s’hi  sumen el desgast i els desperfectes de les barreres de seguretat dels costats de la via, per on acaben passant els animals que intenten travessar-la, amb el consegüent perill d’ocasionar també greus accidents de circulació. Tant per les maniobres brusques i sobtades dels conductors en intentar esquivar-los, com els xocs i accidents que s’acaben produint, sobretot en horari nocturn o en situacions meteorològiques adverses.

La moció s’ha registrat aquesta setmana i està previst que, en un termini aproximat d’un mes, se sotmeti a debat a la cambra parlamentària. De moment, el grup de Junts resta pendent de l’assignació de la proposta a la Comissió de Polítiques Digitals i Territori, per tal que se sotmeti a votació. Juntament amb les representants de Junts Mònica Sales i Cristina Casol, han signat el text la portaveu del grup parlamentari d’ERC, Marta Vilalta, i el diputat a la Comissió de Polítiques Digitals i Territori del grup parlamentari d’ERC, Engelbert Montalà.