Mollerussa aplegarà 200 professionals d’espais verds en un congrés sobre la transformació de les ciutats davant el canvi climàtic

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
photo_camera OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Fira de Mollerussa.

El Teatre de L’Amistat de Mollerussa serà la seu enguany, des del 5 de maig i fins al dissabte dia 7, del 22è Congrés de l’APEVC.

La convenció, amb el títol Pobles i ciutats en transformació. De la infraestructura verda a la resiliència, compta ja amb 185 inscrits i està organitzada per l’Associació de Professionals dels Espais Verds de Catalunya (APEVC) i Fira de Mollerussa.

El canvi climàtic com a “realitat existent que hem d’afrontar”, així com la transformació i adaptació dels pobles, ciutats i territoris, centraran la convocatòria d’enguany. Experts en la matèria abordaran aspectes com la infraestructura verda, la comunicació o la biodiversitat, qüestions que “ens ajuden a poder afavorir aquesta transformació per aguantar els efectes del canvi climàtic”; segons ha valorat Joana Astals, presidenta de l’APEVC. També ha afegit el seu agraïment a l'ajuntament i a Fira de Mollerussa per l’acollida del congrés, el qual és itinerant amb la voluntat de donar a conèixer el territori.

Per la seva part, l’alcalde de Mollerussa ha mostrat el “goig” d’acollir aquesta convocatòria sobre un tema que ha definit com “la clau de volta del disseny de les ciutats de cara al futur”. En aquesta línia, Solsona ha dit que el plantejament de les ciutats del futur “implica tenir una mirada de l’impacte dels espais vers i la infraestructura verda a les ciutats”. L'alcalde ha destacat el fet que l’enginyer paisatgista de l’ajuntament, Jaon d’Arandes, sigui un dels ponents del congrés amb la xerrada La gestió dels espais verds en entorns rurals, i que serà el dijous dia 5 a les 10.30 hores.

El director de l’ens firal, Xavier Roure, ha mostrat la seva satisfacció per albergar l’esdeveniment. Així mateix, Roure ha valorat positivament la celebració d’aquesta activitat, sobre la qual ha dit va en la línia de “fer fira els 365 dies de l’any”.

La gerent de l’associació, Laia Grifell, s’ha mostrat optimista amb el desenvolupament del congrés d’enguany, augurant l’èxit de la convocatòria amb 185 inscrits ja i 27 patrocinadors. Grifell ha afegit que aquestes xifres “estan en la línia ascendent dels altres congressos”. També s’ha referit a la importància del tema de l'edició com una qüestió en vers la qual cada cop “la gent està més posada i és més conscient del que ens ve a sobre i que ho hem de gestionar i pensar a priori per saber les ciutats i els pobles cap a on volem que vagin”.

Tots han aplaudit la presència de reconeguts ponents a les xerrades que es portaran a terme dijous, matí i tarda, i el divendres fins al migdia. En canvi, el dissabte dia 7 es farà una jornada més lúdica amb la visita al Museu del Canal d’Urgell i a l’Estany d’Ivars i Vila-sana, amb la voluntat de donar a conèixer el territori als inscrits.

Sumant la conferència d’Arandes, paisatgista de Mollerussa, durant el dijous matí es portaran a terme 6 xerrades: La Vora de Girona: infraestructura verda urbana multifuncional; L’hort al terrat. Horts urbans per a la inclusió social; Mitigació i adaptació del Parc Natural de l’Alt Pirineu al canvi climàtic; Accions per la naturalització de la infraestructura urbana i la seva difusió: exemples pràctics, i Emergència climàtica: és massa tard?

Pel que fa al divendres, es faran tres conferències al matí amb els títols: Ciutat i sostenibilitat. Criteris ambientals de l’AMB en el disseny urbà; La comunicació al servei de la biodiversitat: l’experiència francesa, i Gestió de fauna urbana i biodiversitat.