Mollerussa il·lustra els 150 anys d'història de la Fira de Sant de Josep en una exposició urbana

Redacció | Foto: Asmaa R. Bellahbib

A les portes de la 150a edició de la Fira de Sant Josep, Mollerussa acull una exposició urbana amb fotografies que il·lustren l’evolució de l’esdeveniment agroalimentari, des d'avui i fins al 12 de març.

L'exposició ofereix, a través 24 instantànies exhibides en 12 vitrines, un recorregut visual que mostra la llarga història de la Fira de Sant Josep. Les fotografies, ubicades pel centre del municipi, permetran que els visitants coneguin els fins a cinc emplaçaments diferents del certamen al llarg dels anys, i als quals s’afegeix enguany el sisè amb la reubicació dels expositors de tractors i de la maquinària agrícola a l’esplanada de darrere dels Pavellons Firals.

La mostra aporta també consciència, com a recordat l’alcalde, Marc Solsona, de la transformació del sector agrari i recull la metamorfosi de les feines agrícoles, les quals han passat de fer anar la tracció animal a la tracció mecànica. Finalment, Solsona s’ha referit al vessant popular de l’exposició, amb fotografies on es pot veure la gentada que mobilitzava l’esdeveniment anys enrere ique continua tenint avui”.

Per la seva part, el director Xavier Roure l’ha definit com una “mostra molt atractiva”, la visualització de la qual “ens afegeix ànims, il·lusió i responsabilitat per afrontar aquesta 150a Fira de Sant Josep”.

L’acta municipal de constitució de les fires i mercats el 10 de març de 1872 i el primer article de què es disposa publicat en un mitjà de comunicació sobre l’esdeveniment, al diari La Mañana, protagonitzen els documents de la primera de les dotze vitrines de les quals disposa el circuit.

La fira de bestiar dels anys 40 al carrer La Creu, la carretera Nacional-II i a l’actual plaça Pla d’Urgell; les primeres exposicions de maquinària agrícola amb la presència de tractors, dels anys 50 i 60, a les avingudes de la Generalitat i de Catalunya, als carrers Ferran Puig i Enric Granados i a la plaça Sant Jaume; la reubicació de la fira a partir del 1968 i la inauguració del pavelló firal Pla d’Urgell, el 1985, o el Saló de l’Automòbil al Recinte de les Piscines, esdevenen alguns dels indrets recollits en aquesta exposició urbana.

Les imatges de la mostra fotogràfica, la qual també es podrà veure durant els dies de fira, són obra de les firmes i particulars: Calafell, Fotografies Valls, De Foto, Josep M. Bosch, Ramon Ripoll i l’arxiu de Fira de Mollerussa.

La presentació de la mostra s'ha dut a terme aquest matí a càrrec de l’alcalde de Mollerussa i president de Fira de Mollerussa, Marc Solsona, el director de l’ens firal, Xavier Roure i el tècnic, Joaquim Fabrés.

Aquesta exposició urbana suposa el tret de sortida de la celebració de la 150a Fira de Sant Josep, certamen que es portarà a terme del 17 al 19 de març, segons va indicar l’alcalde.

D'altra banda, l'alcalde de la capital del Pla d'Urgell, ha afirmat que ja han rebut la confirmació de les ajudes per part de la Generalitat per a les obres d’adequació de l’esplanada posterior als Pavellons Firals per reubicar els tractors i la maquinària agrícola en aquest espai. La subvenció puja a 250.000 euros, import que “encaixa en el pressupost que teníem previst”, ha assenyalat l’alcalde.