Mollerussa torna a incrementar les tones de residus generades durant el 2021

Redacció | Foto: Ajuntament de Mollerussa.

La ciutadania de Mollerussa va generar el 2021 un total de 7.982 tones de residus, una xifra que s’assimila a la del 2020 any en què es va registrar un increment del 7%. Així doncs, cada habitant va generar de mitjana 1,5 quilos diaris de brossa, la ràtio més alta dels darrers 8 anys, amb un lleuger increment de les tones recollides selectivament però també de les de la fracció rebuig.

Són dades de la memòria elaborada pel Consell Comarcal del Pla d’Urgell, el qual presta aquest servei a l’ajuntament de la capital des del 2014 i que avui han estat presentades per l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona. Destaca el funcionament del servei de recollida de voluminosos que han incrementat en un 71% els serveis fets i en un 61% les tones recollides, un augment que s’atribueix a les accions de sensibilització fetes des del Pla de Civisme impulsat per l’àrea d’Acció Social i Comunitària.

Del total de residus generats, 3.877 tones (un 1,3% més) corresponen a recollida selectiva mentre que 4.105 són de la fracció rebuig, que també ha patit un increment del 0,5% respecte a l’any anterior. Aquestes xifres representen que Mollerussa ha assolit el 2021 un índex de recollida selectiva bruta del 48,5%, per sobre de la mitjana catalana que és del 45,9%, una tònica que es repeteix des de 2015.

En aquest sentit, l’alcalde ha dit que cal fer una aposta per reduir el rebuig, ja que és el que fa augmentar el cànon a pagar pel consistori, un augment que acaba repercutint en el rebut de la brossa de la ciutadania.

Solsona ha explicat la voluntat d’implantar un sistema de contenidors intel·ligents que premiï qui faci bé la selecció i penalitzi qui no. Un sistema per al qual es va demanar una subvenció a l’Agència Catalana de Residus de 332.000 euros, la qual va ser denegada a l’abril perquè la convocatòria no podia assumir el cost de tots els projectes presentats. Ara s’està a l’espera que se n’obri una altra, a la qual es vol tornar a concórrer.

Pel que fa a les fraccions, a més de l’augment de la fracció resta, cal destacar també l’increment de l’orgànica (un 0,47%) i d’altres tipus de residus com la roba usada i l’oli de cuina (un 4%). No obstant això, destaca el descens de la recollida selectiva del paper i el cartó ( un 6,49%), seguida de la del vidre (3,64%) i de la dels envasos lleugers (1,82%).

En aquest sentit, el Consell Comarcal del Pla d’Urgell i l’Ajuntament de Mollerussa estan ultimant els detalls d’una campanya informativa i de sensibilització adreçada als comerços generadors de vidre amb l’objectiu d’incrementar la recollida selectiva d’aquesta fracció, segons ha indicat l’alcalde.