Multitudinari retorn als carrers de la Festa Major de Tàrrega, que s’obre amb un nou esclat de cultura popular

Fotos: Marina Rúbies.

Tàrrega ja es troba immersa en la celebració de la Festa Major 2022, que s’allargarà fins al diumenge 15 de maig amb un total de cinquanta propostes a la programació.

La celebració es caracteritza enguany per la recuperació de la presencialitat en totes les propostes, deixant enrere la pandèmia i les restriccions. Així s'ha posat de manifest durant el dijous, una primera jornada en què la cultura popular ha brillat de nou als carrers gràcies a l’Eixideta. Es tracta d’una cercavila i una exhibició de balls de cultura popular que protagonitzen els infants de la ciutat.

El principal reclam d’enguany ha estat, per tant, el retorn a la plaça Major d’aquesta mostra de folklore local. L’Eixideta ha comptat amb la participació de l’Àliga Petita, el Ball d’Arquets, Diables BAT, l'Esbart Albada, la Coral Infantil Mestre Güell, la Targafera i els Targalets a més de gegantons i balls de bastons de les escoles. L’Eixideta ha estat precedida per la Tronada, que han encès l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú i Jaume Solé, president de l’Esbart Albada, entitat que enguany commemora el seu 70è aniversari.

Després ha arribat el moment del pregó a la Casa Consistorial, que enguany ha pronunciat Josep Ramon Sanahuja, atleta local que ha recollit nombrosos èxits esportius. Des de l’any 2009 acumula més de 400 podis i 18 medalles en diverses proves catalanes, nacionals i europees de 5 km, mig fons, milles urbanes i cros. La capital de l’Urgell ha honorat així aquest membre de l’Associació Xafatolls de Mollerussa, els mèrits del qual guanyen encara més valor tenint en compte l’aturada que patí en la seva activitat esportiva a causa d’una greu lesió. En aquest sentit, l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú ha lloat el seu esperit de superació personal: “malgrat les dificultats, ha perseverat pensant que podria tornar a competir, com així ha estat ja que en aquest 2022 acumula cinc medalles”. “L’esforç, la resiliència, la constància, la superació, el treball en equip, el positivisme són valors que reflecteix en Josep Ramon i que hem de transmetre als nostres infants”, ha manifestat la primera edil.

Durant la seva al·locució, Josep Ramon Sanahuja ha recordat com va iniciar el seu idil·li amb l’atletisme fa tretze anys. Alhora ha posat en valor l’elevat nivell de l’esport targarí i ha dedicat unes paraules a altres esportistes locals reconeguts com són Manel Seco, Xavier Badia o Arnau Monné entre altres. D’altra banda, Sanahuja ha rememorat la lesió que el va apartar de la seva passió esportiva i el va obligar a passar per quiròfan, així com va lluitar per recuperar-se’n per tal de tornar a córrer. El pregoner ha finalitzat el seu parlament reivindicant el Parc de Sant Eloi de Tàrrega i convidant tota la ciutadania a gaudir-ne, “ja sigui corrent, passejant-hi o respirant-ne l’aire”.

Després de dos anys de pandèmia, el pregó ha tornat a omplir de gom a gom la Sala de Plens de la Casa Consistorial. Recordem que en el marc de la Festa Major Confinada del 2020 es va retransmetre per les xarxes socials mentre que l’any passat es va traslladar a la plaça dels Comediants. L’acte ha conclòs avui amb el lliurament d’una reproducció de l’escut de la ciutat per part de l’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú. La primera jornada de la Festa Major culminarà aquesta nit amb el concert del Trio Kumbia, format per tres amics de Bellpuig units per la diversió i la faràndula amb passió per la cúmbia.