Josep Vallverdú presenta una revisió del conte tradicional de la Blancaneu amb ‘El vuitè nan’

Foto: Guillem Roset.

L’escriptor Josep Vallverdú torna a les llibreries amb la novel·la per a joves ‘El vuitè nan’ (La Galera). L’autor de Balaguer planteja una revisió del conte clàssic dels germans Grimm de la Blancaneu i els set nans.

Als seus 98 anys, Vallverdú s’ha interessat per saber què passaria si a la història fossin 8 nans enlloc dels 7 tradicionals. La història se centra en un bosc encantat on viuen els nans quan apareix un nadó que cuidaran com si fos un dels seus. Però el vuitè nan un dia creixerà massa. A la novel·la també hi apareix el personatge femení de la Blancaneu amb “major caràcter” i el masculí del príncep que s’allunya lleugerament del paper que li adjudica la història tradicional.

En roda de premsa, Vallverdú ha reivindicat que el públic infantil “necessita fantasia” i ha celebrat que el cèlebre personatge que protagonitza una de les seves obres, Rovelló, ja sumi 27 edicions i 60.000 exemplars venuts. “Escriure per la canalla rejoveneix”, ha comentat.

La idea d’escriure ‘El vuitè nan’ li va sorgir “per atzar”. “Vaig pensar que per què havia de ser la Blancaneu i els 7 nans i no podien ser-ne 8. Ràpidament, em vaig posar davant l’ordinador a escriure”, ha relatat.

Amb el volum, Vallverdú planteja una història plena de tota mena d’aventures, situades en un temps antic imprecís. L’acció se situa a la zona on viuen els nans, entre el bosc i la ciutat.

L’autor ha explicat que els personatges principals són la Blancaneu i el príncep. El masculí és qui viu aventures mentre que el femení pateix les conseqüències del que passa. Això sí, Vallverdú ha plantejat una Blancaneus amb més caràcter i hi suma el protagonisme dels animals. “No és una noia delicada, té caràcter”, ha sentenciat.

Per Vallverdú les il·lustracions “estan molt bé”. “Cuchu ha fet una tasca a molta consciència”, ha celebrat. Espera que el llibre entusiasmi al públic juvenil però també a la resta de família.

Amb aquesta revisió del conte tradicional, Vallverdú ha mantingut elements com la poma i l’arribada del príncep que farà un “miracle” però hi incorpora personatges “dolents”. Ha defensat que en la literatura infantil es pot explicar tot “si ho saps explicar bé” i ha descartat que es puguin vetar determinades temàtiques.