L’obra de Palmira Puig, fotògrafa targarina, s’incorpora a les col·leccions de dos museus de les Terres de Lleida

Foto: Palmira Puig: Esperando a filha, c. 1950. © Marcel Giró - Palmira Puig Estate / Toni Ricart Giró. Cortesia de RocioSantaCruz. Col·lecció del Museu d’Art Jaume Morera.

El Museu d’Art Jaume Morera ha acollit aquest matí l’acte de presentació de la cessió, per part de la Diputació de Lleida, de nou obres de Palmira Puig (Tàrrega, 1912 – Barcelona, 1978) a les col·leccions del mateix Museu i del Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega.

Un acte que ha reivindicat la trajectòria i el valor de les obres de l'artista en el marc de la fotografia moderna per part dels alcaldes dels ajuntaments de Lleida i Tàrrega; Miquel Pueyo i Alba Pijuan Vallverdú; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; i els directors del Museu Morera i el Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega, Jesús Navarro i Jaume Espinagosa.

Totes les obres es podran veure fins a l’11 de setembre a la sala d’Avinguda Blondel, n. 40, del Museu d’Art Jaume Morera en el marc de l’exposició de les noves adquisicions del Museu. Una mostra que s’ampliarà el divendres 22 de juliol, a 2/4 d'1 del migdia, amb la presentació de la donació d’algunes obres per part de l’artista contemporani Ferran Garcia Sevilla.

L’humanisme de Palmira Puig, de Tàrrega a Sâo Paulo 

El paisatge, la natura morta i els retrats en blanc i negre són els eixos més destacats de l’obra fotogràfica de Palmira Puig, qui destaca per un tractament experimental i audaç rere l’objectiu. L’artista, nascuda a Tàrrega, va emigrar al Brasil arran de la unió amb, el també fotògraf, Marcel Giró (Badalona, 1913 – Mira-sol, 2011), qui va esdevenir un dels principals fotògrafs del país i membre destacat del moviment artístic de l’Escola Paulista.

Com ha succeït al llarg de la història amb moltes vides de dones artistes, la trajectòria artística de Palmira Puig va quedar eclipsada per la projecció del seu marit i no va ser fins a l’any 2019 quan va rebre el seu primer reconeixement en solitari a l’Estat Espanyol amb l’exposició Palmira Puig-Giró, fotògrafa, a la galeria RocioSantaCruz de Barcelona.

Des de llavors, i arran de la recerca del nebot del Marcel Giró, Toni Ricart Giró, i la galeria RocioSantaCruz, l’obra de la Palmira Puig ha estat reconeguda i integrada en importants col·leccions internacionals com el MoMA de Nova York qui va incloure fotografies de Puig en l’exposició Fotoclubismo: Brazilian Modernist Photography, 1946-1964 (maig-setembre 2021).