El president Aragonès reclama al Govern ‘ajuts immediats’ pels productors afectats pel tancament del Canal d’Urgell

Acompanyat de la consellera, Teresa Jordà ha proposat de fer un front comú amb el govern espanyol per desplegar la modernització del Canal d’Urgell

La consellera Jordà amb membres del departament i els síndics ©JosepAPérez
photo_camera La consellera Jordà amb membres del departament i els síndics ©JosepAPérez

El president Pere Aragonès   ha assegurat que "cal abordar d'una vegada per totes la modernització del canal d'Urgell", i per aquest motiu “em comprometo a aportar el 60% dels 1.200 milions del pressupost del projecte”. Un compromís que ha de comptar amb la corresponsabilitat del govern espanyol amb l’aportació del 40% restant.

Aragonès destacava que cal articular "ajudes immediates" per als agricultors que enguany han perdut o perdran les collites per la falta d'aigua.

Hi serem com amb les gelades de l'any passat", en aquest sentit  aclaria que les quantitats dels ajuts es concretaran quan es pugui determinar l'abast del dany

Reunió de Pere Aragonés amb regants i representants locals ©JosepAPérez
Reunió de Pere Aragonés amb regants i representants locals ©JosepAPérez

El president de la Generalitat, feia aquestes declaracions aquest dijous en la reunió que ha mantingut en la seu de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell (CGRCU), acompanyat de la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, amb representants dels regants, i de les administracions comarcals i locals.

Aragonès traslladava als mitjans de comunicació després de la reunió que "el que la setmana passada era una necessitat avui és una obligació per no hipotecar el futur agrícola de Catalunya". El president afegia que que els episodis de sequera al país es repetiran en els pròxims anys i, davant d'això, cal "articular totes les mesures a mitjà i llarg termini".

Per la seva banda la consellera Jordà recordava que la Generalitat esperava els informes ambientals per poder arrencar una primera fase de modernització de 10.000 hectàrees, una actuació per la qual el govern català havia reservat en el pressupost d’enguany una partida de 138 milions d’euros

Pere Aragonès, Teresa Jordà i Amadeu Ros atenen als mitjans ©JosepAPérez
Pere Aragonès, Teresa Jordà i Amadeu Ros atenen als mitjans ©JosepAPérez

El president de la CGRCU, Amadeu Ros, s'ha mostrat confiat perquè els presidents Aragonès i Sánchez també es reuneixin pròximament per abordar els ajuts a la pagesia i la modernització del Canal d'Urgell. "El govern espanyol estarà per la labor, m'ho ha dit el ministre Lluís Planas", ha assegurat Ros.

El responsable de la CGRCU s'ha mostrat optimista amb què les pluges al Pirineu puguin afavorir una disponibilitat d'aigua suficient per salvar, almenys, els arbres fruiters 

Per la seva banda el president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell i representant dels municipis a la CGRCU, Rafel Panadés ha manifestat que "els municipis no es poden responsabilitzar de la imposició de mesures restrictives als usuaris".

Pere Aragonèsen la visita a l'Espai Cultural dels Canals d'Urgell ©JosepAPérez
Pere Aragonèsen la visita a l'Espai Cultural dels Canals d'Urgell ©JosepAPérez

Panadès feia aquest comunicat després de la reunió que ha tingut lloc amb el president Aragonès i la consellera Jordà en la que hi ha participat amb el president de la diputació, Joan Talarn i l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona. Panadés ha explicat que la CHE va traslladar la competència sobre les restriccions a la CGRCU i l'entitat gestora de l'abastament d'aigua, de la mateixa manera la va traslladar als municipis.

El president del consell del Pla assegura que els Ajuntaments haurien de redactar ordenances expresses per aplicar aquest tipus de mesures. Per aquest motiu serà l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) qui elabori infografies setmanals amb les recomanacions adaptades al consum de cada poble.