Planten 1.200 arbres fruiters per millorar l'hàbitat de l'os bru

A finals del mes de maig ha finalitzat la plantació d'un total de 1.200 plançons d'arbres fruiters de varietats autòctones a les valls de Tavascan i Lladorre, al Pallars Sobirà, amb l'objectiu de millorar l'hàbitat de l'os bru.

Aquesta actuació forma part del projecte que porta a terme Endesa amb la col·laboració de la Fundació Oso Pardo (FOP), "Enriquiment de la biodiversitat en àrees osseres del Pirineu". El projecte es va posar en marxa l'any 2016 per tal de dissenyar una xarxa d'espais que facilitessin el moviment i la dispersió de l'espècie a tot el Pirineu català, gràcies a l'augment de l'oferta d'aliment, i contribuïssin, d'aquesta manera, a la seva conservació.

Els arbres, que estan repartits entre nou petits boscos disseminats per la zona, amb una extensió total d'unes 2 hectàrees, tenen una altra contribució mediambiental. Es preveu que, juntament amb la segona plantació que es durà a terme a la tardor, només en els primers trenta anys arribin a absorbir 1.665 tones de CO₂.

El que ha finalitzat aquest mes és, en realitat, un procés que va començar l'estiu del 2020, quan tècnics de Forestal Catalana van estar recollint llavors de moixera i cirerer autòcton, que posteriorment es van plantar al viver que l'empresa té a Tremp. Durant aquest any i mig els tècnics especialistes n'han tingut cura perquè els plançons es desenvolupessin correctament. A més, es va comptar amb un especialista en varietats de pomera tradicional per recollir 500 esqueixos d'un total de 19 varietats locals, que van empeltar al viver de Cal Corona de Barbens, a Bellpuig d'Urgell. De tots aquests plançons, en aquesta primera campanya, s'han plantat 1.200 pomeres i cirerers.

Aquesta plantació es complementarà amb una altra de molt més extensa que es farà al terreny durant la tardor i amb la qual s'arribarà a un total de 7.000 arbres plantats.