Planten una vintena d'arbres a l'entorn del Canal d'Urgell a Castellserà

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

Més d'una vintena de persones van participar ahir en una plantada d'arbres (lledoners i alzines) a l'entorn del Canal d'Urgell, concretament a prop de l'inici de la Primera Sèquia, al terme de Castellserà. L'acte estava organitzat pel Grup de Recerca Aladrell i la plataforma Canal Viu, que aquest 2021 celebra el seu cinquè aniversari, amb la col·laboració de la Comunitat de Regants dels Canals d'Urgell i l'Ajuntament de Castellserà. Precisament, representants de les diferents entitats organitzadores van destacar la complicitat per aconseguir fomentar els valors ambientals, paisatgístics i arquitectònics de Canal d'Urgell més enllà del regadiu.

La jornada va consistir en la plantada d'una vintena d'arbres que completen els més de 80 que el Canal d'Urgell ha plantat en un tram d'1,5 quilòmetres de la Primera Sèquia, segons va destacar el seu president, Amadeu Ros, que va avançar que el pròxim hivern (2021- 2022) tenen previst plantar 1.500 arbres en diferents municipis del Pla d'Urgell amb l'objectiu d'avançar amb el projecte de modernització del canal paral·lelament a la creació de vies verdes i a la recuperació del patrimoni com les antigues cases de guardes. En aquest sentit, Ros també va explicar que s'han compromès a reduir l'impacte visual del mur amb el qual recreixen el cabal del canal entre Castellserà i Penelles revestint-lo amb terra.

Per la seva part, el president de Canal Viu, Josep Maria Falip, va recordar que la plataforma va néixer fa cinc anys preocupada per la tala d'uns arbres a Bellvís i des de llavors no ha parat de créixer. Actualment compta amb l'adhesió de mig centenar d'associacions, 20 ajuntaments i 11 grups de treball local, entre els quals hi ha el Grup de Recerca Aladrell, que ja existia abans de Canal Viu i que ahir va ser un dels principals impulsors de la plantada d'arbres. Falip va destacar que "si no fos per la pandèmia, aquesta plantada seria una festa participativa" i va afegir que esperen poder repetir aquest acte en diferents punts del Canal d'Urgell per aconseguir arbrar totes les banquetes.

Finalment, l'alcalde de Castellserà, Marcel Pujol, va elogiar la tasca d'Aladrell i de Canal Viu ja que "ajuden a cuidar i mantenir el patrimoni de manera voluntària". També va fer referència al projecte de modernitzar el Canal d'Urgell com una bona forma d'"aconseguir noves oportunitats per als joves del territori i lluitar contra la despoblació". Amb tot, va afirmar que són necessaris actes com la plantació d'arbres que es va dur a terme ahir per "reduir l'impacte ambiental de la infraestructura de regadiu".