Ponts manté l’esperit del Ranxo en format virtual

Text: Laia Pedrós / Foto: Ajuntament de Ponts

La pandèmia de la Covid ha obligat als ajuntaments i a les entitats a recórrer a la imaginació per tal de mantenir les festes multitudinàries. És el cas del que ha fet aquest Dimarts de Carnaval l'Ajuntament de Ponts que ha mantingut l'esperit de la tradicional festa del Ranxo en format virtual. El consistori ha penjat un vídeo al seu canal de Youtube on explica pas a pas l'elaboració d'aquesta escudella. El vídeo ha estat enregistrat al pati de l'escola d'aquest municipi de la Noguera i mostra tots els ingredients necessaris i els secrets per elaborar un bon Ranxo.

Si habitualment són 58 les calderes que s'utilitzaven per preparar el Ranxo, enguany només n'han tret 2. Qui no ha faltat a la cita ha estat Rosa Boix, la cuinera en cap del Ranxo de Ponts des de fa més d'una dècada. En el transcurs del vídeo es poden veure imatges antigues de la festa i també hi ha una tertúlia on els participants expliquen els orígens del Ranxo de Ponts.

L'Ajuntament ha fet una crida als veïns perquè compressin els productes necessaris als comerços locals  per ajudar-los a tirar endavant en aquests moments de crisi derivada de la pandèmia de la Covid.

La cultura popular coincideix que l'origen dels ranxos populars, massius i gratuïts, com el de Ponts, és la sopa dels pobres, un àpat amb tall, que rebien els pobres a les portes de convents i mansions abans de la Quaresma. Tot i que se sap que la tradició ve de més lluny, la primera referència escrita sobre el Ranxo de Ponts surt en una acta municipal de l'any 1875. Sense constància ferma, però amb l'aval de la tradició oral, sembla que l'inici de la seva festa va ser idea d'un pontsicà pobre, que quan va aconseguir canviar el seu estatus i arreplegar una fortuna va organitzar un àpat que, amb l'aportació popular, oferís un plat calent als pobres de la vila.