Portes obertes i activitats per celebrar el Dia Internacional dels Museus a les Terres de Lleida i Aran

Foto: Museu Hidroelèctric de Capdella.

El Dia Internacional dels Museus que es commemora avui ha comptat amb una jornada de portes obertes als 12 museus que formen part de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XMTLLA). Des d’avui i fins al cap de setmana, a més, alguns museus han organitzat activitats tant diürnes com nocturnes per celebrar l’efemèride.

El Museu Hidroelèctric de la Torre de Capdella ha convocat al públic aquest matí a les 11.00 h a participar en els preparatius per posar en marxa “la Rúbia”, el trenet de l’Estany Gento propietat de la Fundació Endesa que opta a ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Es tracta d’un carrilet situat a 2.000 metres d’altitud format per una locomotora dièsel i una vagoneta que s’exposa a l’exterior de la Central de Capdella i que forma part del projecte museístic del Museu Hidroelèctric.

El Museu de Cervera, per la seva banda, ofereix a partir d’avui una exposició virtual amb el títol “El Sindicat Agrícola de Cervera i sa comarca. Històries en primera persona” que pot visitar-se a l’enllaç.

El Museu Diocesà d’Urgell ubicat a la Seu d’Urgell, inaugura avui a les 18.30 h la museïtzació de la capella de la Pietat i demà dijous 19 i el divendres 20 de maig s’oferiran visites guiades amb inscripció prèvia a [email protected] perquè tothom en pugui gaudir.

Al Museu de Tàrrega Urgell s’hi presenta avui a les 19.00 h el número 36 d’URTX. Revista d’humanitats de l’Urgell a càrrec de Francesc Gabarrell Guiu, historiador de l’art i conservador del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida. Demà dijous a les 20 h i a les 21 h tindran lloc les lectures dramatitzades “Crònica Negra de Tàrrega”, un recorregut per sales i racons del museu que transportarà els assistents a una altra època. Una època tràgica, un passat fosc, ple d'aigua, fets, costums i llegendes. L’activitat anirà a càrrec del grup d’adults de Cruma i cal fer reserva prèvia al 973 31 29 60. A la nit el museu acollirà un concert de cançó d’autor a partir de les 22 h.

També al Museu Tàrrega Urgell el divendres 19 i el dissabte 20 continuaran les activitats amb una Marató no visual de descripcions a Tragèdia al Call, un taller d’accessibilitat obert, per a famílies i adults facilitat pels serveis didàctics del Museu. El resultat serà un recull de descripcions visuals personals que no pretenen ser objectives i "complir estàndards", sinó que volen portar l'accessibilitat més enllà dels marcs legislatius cap a un accés amb plaer i el gust.

El dissabte 21 de maig el museu acollirà la presentació del llibre “Quina canya! Joguinetes” de Miqui Giménez i Biel Pubill, seguit d’un taller de joguines de canya amb els autors del llibre. Cal fer reserva prèvia per participar en el taller al 973 31 29 60. També el dissabte dia 20 a les 20 h i a les 21 h el museu acull accions teatrals a càrrec d’alumnes del Batxillerat d’Arts Escèniques de l’Escola d’Art Ondara.

També ha organitzat activitats per commemorar el DIM el Musèu dera Val d’Aran. Avui a les 19 h la recepció del museu és l’escenari d’una conferència sobre òpera comentada amb el musicòleg Oriol Pérez Treviño amb el títol Eth poder dera opèra: “Er Orfeo de Claudio Monteverdi: Mès enlà deth mite”.

Demà dijous s’ha organitzat una activitat a les 18.00 h adreçada a l’Associació Hemnes de Les amb el títol “Eth poder dera memòria: “Mites, legendes e rebrembes enes carrèrs de Les”, un itinerari a peu per Les, des de la plaça der Haro fins a la capella de Sant Blas. El divendres a les 18.30 h tindrà lloc un taller infantil de caracterització de personatges heroics amb material reciclat, un taller que també es portarà a terme durant el matí amb l’Associació de Discapacitats d’Aran. El dissabte a les 21.00 h el museu organitza una observació del cel amb telescopi i punter làser amb una explicació en clau mitològica titulada “Eth poder des esteles: històries der univers” s’explicarà en clau mitològica. El punt de trobada és l’aparcament de l’entrada de Vilamòs.