Posen en marxa una prova pilot a les Garrigues Altes per afavorir l'arrelament de la població i combatre el despoblament

Foto: Diputació de Lleida.

El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori ha escollit set municipis de les Garrigues Altes per acollir la primera prova pilot del projecte per arrelar població i garantir l'equitat territorial en petits municipis i nuclis rurals de Catalunya.

La iniciativa, en què s'invertiran més de 3 MEUR, pretén afavorir la igualtat d'oportunitats, donar resposta a les necessitats de la població de la zona, especialment als joves, i atreure nous veïns. Així, s'estudiarà que aquests municipis puguin disposar d'un planejament urbanístic adequat a la seva realitat i es rehabilitaran edificis per convertir-los en habitatges. També es prioritzarà l'arribada de la fibra òptica i s'analitzaran millores en les connexions amb bus.

La localitat de Juncosa ha acollit aquest dimecres la presentació de la prova pilot 'Arrelament i equitat territorial a les Garrigues Altes'. El Departament de la Vicepresidència té l'objectiu de facilitar als petits municipis rurals les eines necessàries per combatre el procés de despoblament que molts d'ells han experimentat les darreres dècades.

A més de la millora de les infraestructures físiques i dels equipaments, la població d'aquests municipis té noves necessitats que cal abordar, com són la connectivitat digital per assegurar les oportunitats de treball; l'accés a l'habitatge; nous espais col·lectius de treball i de residència, o la millora del transport públic.

Per tal d'avaluar les necessitats concretes dels municipis i posar a prova les noves eines i actuacions, s'impulsa aquesta prova pilot en un territori molt concret, les Garrigues Altes, i n'avaluarà el funcionament per estendre-la a altres indrets amb problemàtiques similars. Els alcaldes han valorat molt positivament la iniciativa i han reclamat que la inversió per combatre el despoblament no es quedi en un fet puntual.