Preixana recupera la fira De Prop posant l'accent en la restauració de proximitat

Foto: Mercat De Prop

La fira De Prop de Preixana arriba enguany a la 8a edició revalidant la seva condició d’altaveu dels productes alimentaris de proximitat i màxima qualitat. El certamen es recupera després que l'any passat s'hagués de suspendre a causa de la pandèmia de la Covid i tindrà lloc els dies 11 i 12 de desembre a la zona esportiva d’aquest municipi de l’Urgell.

En aquesta edició, la fira De Prop posa l’accent en la restauració de proximitat. L’alcalde, Jaume Pané, i la directora de la fira, Sandra Heras, han destacat que “volem mostrar el nostre suport al sector de la restauració de la zona després de més d’un any i mig molt complicat per les restriccions derivades de la pandèmia”. En aquest sentit, el certamen ha convidat a xefs de restaurants de l’Urgell i el Pla d’Urgell perquè ofereixin demostracions culinàries. Es tracta de Xavi Arnau del restaurant Xopluc de Boldú, Santi Aubach del restaurant L’Estoneta de Vilanova de Bellpuig i Albert Marimon i Jimmi Velasco del restaurant La Cava de Tàrrega.

Així mateix, la fira De Prop comptarà amb la participació d’una trentena d’expositors: productors i  elaboradors d’aliments de proximitat i màxima qualitat. S’ha de destacar l’estrena d’un nou productor local que presentarà l’oli estepari Sisó elaborat amb oli d’oliva verge extra ecològic. Pané i Heras han celebrat que “cada cop hi hagi més veïns que apostin per produir aliments, ja que això fomenta la sostenibilitat i l’economia del municipi”.

Com a activitats paral·leles, hi haurà un concert infantil a càrrec dels Ambauka, i l’escriptor balaguerí Francesc Canosa presentarà el seu darrer llibre sobre el Canal d’Urgell des del vessant més humà, Aigua a les venes. Crònica d’un miracle català universal. Així mateix, se celebrarà la segona edició de la cursa i la caminada Entre Cabanes, que compta amb gairebé 400 inscrits els quals poden escollir entre dos recorreguts (de 12 i 22 km per a la cursa i de 5 i 12 km per a la caminada). L’activitat esportiva serà també solidària amb la Fundación DiabetesCERO.

La vuitena fira gastronòmica De Prop de Preixana obrirà portes dissabte dia 11 de 10 del matí a 8 del vespre i diumenge dia 12 de 10 del matí a 3 de la tarda. Hi haurà esmorzars de forquilla i ganivet, food trucks i vermut popular així com portes obertes al celler d'Antoni Giribet. La inauguració oficial tindrà lloc dissabte a la tarda i anirà a càrrec de Jordi Cabrafiga, secretari general del Departament d'Economia i Hisenda.