Premien un projecte de Vedruna Tàrrega de sensibilització a favor del respecte als animals

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

Quatre alumnes de 4t d'ESO de l'escola Vedruna Tàrrega han guanyat el concurs emmarcat en la quarta edició de la jornada Llavors de Futur, impulsada per Ponent Coopera, amb el projecte d'emprenedoria social jove 'Cuidem-nos tots'. L'objectiu d'aquest és sensibilitzar a favor del respecte als animals i contra l'abandonament d'aquests, especialment dels gossos, així com establir una col·laboració permanent amb la Protectora de Tàrrega.

Les impulsores del projecte són Edurne Boix, Núria Casellas, Meritxell Pérez i Paula Ariza, que han comptat amb el suport de Glòria Pastor, professora d'Emprenedoria del centre. Les alumnes han explicat que "el projecte va néixer perquè totes les integrants del grup tenim un gos i considerem important donar a conèixer a la societat que són uns éssers vius que ens ajuden i ens ensenyen, especialment a persones amb dificultats socials o visuals, entre altres, i conscienciar la ciutadania perquè respecti els animals com fa amb les persones".

En el projecte guanyador, dotat amb un premi de 100 euros en metàl·lic que lliuraran a la Protectora de Tàrrega, les alumnes proposen impulsar campanyes de recollida d'aliments, medicaments i diners, entre d'altres, a favor de la protectora, així com establir a partir del pròxim curs una col·laboració/vincle amb l'entitat i l'escola mitjançant la qual alguns alumnes amb dificultats en les habilitats socials puguin apadrinar un gos i afavorir així la seva autoestima i la seva confiança.

Per la seva banda, Glòria Pastor ha explicat que "l'objectiu és que els alumnes mirin al seu entorn i detectin possibles necessitats". En aquest sentit, ha detallat que el projecte no va comptar només amb una recollida de dades (enquestes als alumnes de tot el centre) i una entrevista (a voluntaris de la protectora), sinó que també van dissenyar microaccions per intentar canviar o trobar possibles solucions al problema, "ja que no ha de quedar-se només amb un treball d'escola sinó que ha de tenir una implicació i elles siguin les impulsores per a altres alumnes", ha apuntat. Per a Pastor, que defensa la metodologia fora de l'aula i totalment viva, "és molt important que l'alumnat sigui sensible amb el seu entorn i s'involucri i es comprometi per aconseguir un món més just i sostenible".

Aquest projecte va guanyar la categoria d'impacte social al territori mentre que la categoria de cooperatives se la va adjudicar el projecte 'EA Fruits', dels alumnes de segon curs del Cicle Formatiu de Grau Mitjà (CGM) de Producció Agroecològica de l'Escola Agrària d'Alfarràs