Presentació de l'obra inèdita de Pedrolo 'Visita a la senyora Soler' a Tàrrega, que ja arriba a les llibreries

Visita a la senyora Soler, amb edició i pròleg d’Anna Maria Villalonga, és una de les "novel·les perdudes" de Manuel de Pedrolo, que s'ha mantingut inèdita fins ara.

Visita a la senyora Soler és una novel·la inèdita de Pedrolo que va escriure a Tàrrega l'estiu de 1959. Aquest dijous 3 de març, el Local Social de l'Ateneu de la mateixa ciutat acollirà la presentació de la novel·la inèdita. L'acte serà a les 19 h, on intervindran l'alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú, experta en la tasca traductora de Pedrolo; el regidor de Cultura, Carlos Vílchez; Anna M. Villalonga, prologuista de l'obra i comissària de l'Any Pedrolo, i Josep Gelonch, editor.

Resulta que l'editorial Aymà va presentar l'obra a la censura uns quants anys després de la seva escriptura, el 3 de maig de 1971, i aquesta va prohibir publicar-la: "Es de una inmoralidad de fondo, mucho más que de forma, tan enorme, que consideramos imposible su publicación".

La novel·la de Pedrolo va arribar a Fonoll a través de la Càtedra Màrius Torres de Lleida, amb qui col·laboren. La Càtedra s'ha dedicat a digitalitzar tot el fons de la censura de Pedrolo i van descobrir que hi havia l'original de Visita a la senyora Soler. Fonoll va valorar l'obra i van parlar-ho amb la família i la filla de Manuel de Pedrolo, Adelais de Pedrolo. "Descobrir que a la censura a l'Arxiu General de l'Administració d'Alcalà d'Henares hi ha una de les tres novel·les perdudes de Pedrolo i que hi ha la possibilitat de publicar-ho, per nosaltres és una fita molt important i ens fa molta il·lusió", apunta Pérez Mir.

L'editorial Fonoll publica l'obra que, com assenyala la seva coordinadora editorial, Anna Pérez Mir, a Visita a la senyora Soler es veu un Pedrolo on es reflecteix un dels punts destacats de la seva narrativa i és com presenta els personatges femenins. "Situa en el mateix pla de l'home que la dona, parla obertament de la sexualitat femenina, la reivindicació dels cossos, el gaudi i el plaer". La novel·la, afegeix, té un punt d'intriga i atrapa.

En una entrevista amb l'ACN, Pérez Mir afirma que aquesta novel·la és un dels plats forts de l'editorial de cara Sant Jordi. "Tenir un Pedrolo consolida la nostra col·lecció de narrativa, on publiquem autors de Ponent i altres autors de la narrativa mundial", afegeix.