Presenten línies de finançament per a projectes Next Generation del sector agroalimentari i del medi rural

Foto: Diputació de Lleida.

Aquest dijous, a la sala d’actes del Palau de la Diputació, s'ha dut a terme la cloenda de la jornada de presentació de les línies de finançament de l’Empresa Nacional d’Innovació (ENISA) i fons Next Generation, en la qual s’ha donat a conèixer els instruments de suport a l’empresa; les noves línies de finançament AgroImpulso, per al sector agroalimentari i el medi rural, així com la línia d’Emprenedores Digitals, per a projectes d’emprenedoria digital femenina.

La línia Agroimpulso és una línia de finançament adreçada a impulsar la transformació digital de les empreses del sector agroalimentari i del medi rural, amb 10 M€ per al 2022 i 10 M€ per al 2023. Aquest finançament no exigeix més garanties que les del propi projecte empresarial, amb imports des de 25.000 € fins a 1.500.000 €. Es tracta d’una línia adreçada a petites i mitjanes empreses agroalimentàries de tota la cadena de valor que desenvolupin projectes innovadors i/o de base tecnològica. La participació d’empreses lleidatanes ha estat molt alta, ja que ha estat de 46 d’un total de 96 inscrites.

Totes les empreses tindran una reunió presencial amb l’oficina Next Generation que presenta els serveis que ofereix amb la identificació de les noves convocatòries dels fons, l’oferta d’orientació i assessorament per millorar l’estratègia d’accés a les subvencions Next Generation, així com el foment de la participació d’empreses catalanes en projectes estratègics.

A la jornada han participat el director general d'Innovació i Emprenedoria de la Generalitat de Catalunya, Lluís Juncà, i el director d’Operacions i Estratègia d’ENISA, Jordi García, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, entre altres.

El director general d’Innovació i Emprenedoria, Lluís Juncà, ha destacat “la importància de la innovació i la transformació digital en tots els sectors però molt especialment en el sector agroindustrial, principal referent del PIB a Catalunya, aproximadament el 20%”. També ha ressaltat la importància de les tecnologies com a palanca de transformació del sector i de la indústria en general. “Els Fons Next Generation EU són l’instrument rellevant per assolir la transformació que necessita la nostra economia i és important que Catalunya en capti el màxim, entre ells els préstecs participatius d’ENISA”.

Joan Talarn ha destacat que des de fa tres anys “els fons europeus Next Generation s’han convertit en l’accelerador que ens ajuda a convertir la teoria en realitat”, i que aquesta nova manera de fer projeccions de futur “no la podem portar a terme sense un finançament adequat i, sobretot, ben orientat”. Per això, ha recordat que “les administracions hem de facilitar a les empreses, i molt especialment a les petites i mitjanes, els mecanismes més efectius per poder arribar al finançament de les transformacions en les quals creiem”.

La Diputació de Lleida participa en aquest projecte a través del Patronat de Promoció Econòmica, i més concretament, GLOBALLEIDA, fent accions concretes d’assessorament financer, com les rondes o workshops i els programes especialitzats per a pimes. A més, impulsa la inversió privada al territori amb el servei d’atracció de projectes. I ofereix un servei de suport financer que permet als emprenedors i les empreses tenir un millor accés al finançament públic i privat disponible al mercat.