Primera litúrgia laica col·lectiva per 'streaming' a Lleida en record a les persones mortes per coronavirus

Text: Redacció / Foto: Jordi Bonet

La cerimònia de comiat és de cabdal importància per elaborar un bon dol. L’actual crisi sanitària provocada per la Covid-19 ha provocat una anul·lació dels enterraments i per tant, de les cerimònies de comiat. Les persones que han mort durant aquest període, i no només les que ho han fet víctimes del Coronavirus, no han pogut ser enterrades amb el ritual pertinent, ja que la normativa sanitària així ho preveu. Això està provocant un fort impacte en les famílies, que s’han trobat soles en una situació imprevista que no els permet elaborar el dol d’una forma normalitzada.

Davant d’aquesta necessitat i de les peticions de particulars i administracions, Remei Capitan, mestra de cerimònies de l’empresa Agraïments, que organitza litúrgies personalitzades de comiat laiques i religioses, ha decidit organitzar la primera cerimònia col·lectiva laica en streaming de les terres de Lleida.

La cita serà el proper dia 9 de maig a les 5 de la tarda en directe pel seu canal d’instagram https://www.instagram.com/agraiments i comptarà amb la col·laboració d’onze músics lleidatans. Gabriel Prieto, trompeta; Jaume Sanchís (saxo); Marta Mesalles (piano); Eva Ruiz (soprano); Xavi Er Taqueta (guitarra i veu); David Pradas (piano); Glòria Rodoreda (violoncel); Anna Cambra (guitarra); M. Josep Rúbies (soprano), Pau Culleré (guitarra i veu) i Isaac Baró (veu i ukelele) acompanyaran a Capitan en aquesta novedosa iniciativa.

Agraïments ja ha rebut els primers encàrrecs de litúrgies ‘post mortem’ per a totes les famílies que no van poder enterrar els seus morts però com a pas previ i atesa la incertesa del desconfinament, Capitan vol posar a la disposició dels afectats la possibilitat immediata de realitzar cerimònies online personalitzades com la que oferirà el proper dissabte dia 9 de maig en streaming.

Alguns ajuntaments s’han interessat per la possibilitat d’organitzar una cerimònia col·lectiva amb la finalitat d’acompanyar en el dol les persones que han perdut els seus éssers estimats. També molts particulars han sol·licitat acompanyament en el dol en trobar-se sols davant d’una situació imprevista.

Remei Capitan és la impulsora d’Agraïments, una empresa que s’ha convertit en la primera de Lleida a organitzar funerals laics o religiosos, ara també online. Els seus serveis consisteixen en l’organització tant de la cerimònia de comiat com de totes les gestions tant logístiques com administratives i financeres del propi sepeli, així com també post mortem. “A la mort no se l’espera mai i la falta de planificació d’aquest moment genera angoixa”, manifesta Remei Capitan, que afegeix que “Agraïments neix tant de la necessitat de l’acompanyament en un moment que ningú ens ha ensenyat a gestionar, així com de la necessitat d’un ritual alternatiu a l’existent”.

Tot i que majoritàriament el servei integral d’organització de cerimònies de comiat són litúrgies laiques, Capitan també exerceix de mestra de cerimònies en funerals alternatius dins del ritu cristià. Tot i així, les cerimònies de comiat laiques són una alternativa cada cop més demandada a Catalunya, on ja arriben al 19,5 % dels sepelis, però Lleida fins ara no disposava de cap empresa especialitzada. De fet, els tanatoris són dels principals demandants d’aquest servei, ja que sovint es troben amb famílies que no volen cenyir-se al ritus religiós i busquen una alternativa que fins ara a Lleida no estava organitzada.

Personalització i acompanyament integral

Agraïments ofereix un acompanyament integral a les famílies en el moment de la mort d’una persona estimada, començant per la cerimònia de comiat personalitzada, d’acord amb les darreres voluntats del difunt o de la seva família. Concretament l’empresa es fa càrrec de l’organització de la cerimònia, que s’entén com un homenatge a la vida del difunt, com un agraïment i un reconeixement del seu llegat. A banda d’aquest servei, però, l’experiència de Capitan, amb més de 22 anys a la banca, li permet oferir molt més, com ara tots els tràmits administratius i financers post mortem, “una tasca que en aquests moments encara resulta més feixuga que habitualment”, apunta Capitan.

D’altra banda, Agraïments també ofereix la possibilitat de realitzar una memòria digital del difunt. Es tracta d’un audiovisual on es narra parts de la seva vida que es poden projectar al mateix funeral i que posteriorment es podran recordar amb un QR al taüt o espai on es faci l’enterrament.

Música, flors, oratòria i, sobretot, empara a la família

En circumstàncies normals, al marge de la pandèmia, la cerimònia es dissenya a mida segons com desitgi la família, en el sentit d’un homenatge a la vida de la persona que acaba de morir.

“Es tracta d’una celebració de la vida de la persona que acomiadem i, per tant, sempre intentem que el seu adéu sigui tal com a ell li hauria agradat”, explica Capitan. En aquesta cerimònia, per tant, pot haver-hi des d’un àpat fins a música en viu, segons els desitjos dels familiars.

A banda de tots aquests aspectes, tot el procés es porta a terme acompanyant a la família en tot moment, tant en el dol com en tots els detalls relatius al decés: tant l’oratòria com la coordinació amb el tanatori.