Primers passos per desencallar 19 hectàrees de sòl industrial del polígon de Vaca Roja a les Borges

Foto: l’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, als terrenys de Vaca Roja (Ajuntament de les Borges Blanques).

El govern ha iniciat els preparatius per activar el nou sector industrial de les Borges, el futur polígon de Vaca Roja, que suposarà 19 hectàrees disponibles per a usos industrials en la primera fase del projecte, de les 41 hectàrees totals que conformen aquest terreny urbanitzable. Està previst que es comercialitzin en parcel·les una vegada l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) s’hagi fet titular dels terrenys i hagi adequat l’espai.

Ara per ara, l’INCASÒL està negociant l’adquisició d’una part d’aquests terrenys privats. Una vegada se n’hagi convertit en titular, està previst que s’encarregui d’urbanitzar l’espai i de condicionar-lo per tal que disposi d’abastiment d’aigua, llum i d’una xarxa de clavegueram. A continuació, es posaran a la venda les parcel·les amb l’objectiu d’atraure empreses en aquest nou espai. Així ho va anunciar aquest divendres el vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, que va detallar que la Generalitat prepara set nous sectors industrials al territori, entre els quals el de Vaca Roja, a les Borges.

Oportunitats de futur per al territori

L’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, s’ha mostrat molt satisfeta que la Generalitat estigui desencallant Vaca Roja, el que ha descrit com un projecte “cabdal per atreure empreses que dinamitzin l’economia de les Borges en particular i de les Garrigues en general i, al seu torn, que contribueixin a crear llocs de treball al territori”.

A llarg termini, l’alcaldessa de les Borges ha destacat la capacitat per revertir el despoblament i de generar riquesa al territori que tindrà aquest polígon industrial: “Per nosaltres era imprescindible reactivar el potencial industrial que tenim per seguir generant oportunitats de futur i creant progrés social i econòmic a les Borges. Així ho vaig dir quan em vaig presentar com a alcaldessa i així ho estem treballant per fer-ho possible”, ha dit. Igualment, per a Palau, un dels grans trets clau d’aquest espai és la seva bona comunicació, amb un accés directe a l’acabada d’alliberar AP-2, i també a la vora de l’N-240 per als trajectes més curts.

Una vegada es posin a la venda els terrenys industrials d’aquestes primeres 19 hectàrees, es plantejaran noves fases per donar sortida a les 22 hectàrees restants, també de terreny urbanitzable segons estableix el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Aquest projecte d'ampliació de sòl industrial de les Borges va quedar paralitzat arran de la crisi econòmica de l'any 2008, i en els pròxims mesos s’aconseguirà desencallar per part d’INCASÒL.