Foto: Comunicant Bona Premsa
El Museu Hidroelèctric de Capdella va acollir ahir la primera sessió plenària, formada per tècnics i administració, per fer els primers passos per la restauració de l’Hospital de Cartró de la Vall Fosca, l’únic documentat al món. El procés es farà amb una metodologia transversal comunitària, participativa i singular, en el sentit que preveu la participació de persones d’àmbits diferents, com arquitectes, restauradors, arqueòlegs així com veïns de la zona.
A la reunió d’ahir, es va acordar la creació de les comissions i es va donar a conèixer la metodologia de treball que se seguirà. A la trobada, hi van assistir el director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), Jaume Perarnau, l’alcalde i regidors de la Torre de Capdella, representants del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Idapa, Geoparc Orígens, el director de l’Ecomuseu de les Valls d'Àneu, Jordi Abella, el president de l’associació Pirineus.watt, Arcadi Castilló i el consultor extern, Joan Reguant, i representants del Museu Hidroelèctric de Capdella.
Després de la proposta de Jaume Perarnau, el plenari d’ahir va servir per constituir les cinc comissions de treball: la plenària, la de participació ciutadana, la de recerca i la de conservació preventiva i de restauració (urbanisme, arquitectura) i la de gestió patrimonial i econòmica. Aquestes comissions, que tenen una clara voluntat transversal, participativa, comunitària i singular, han de vetllar per una restauració sostenible i econòmica de l’Hospital de Cartró i conservar la seva idea original: un edifici econòmic funcional i ecològic. Paral·lelament, una quarantena de professionals aportaran la seva expertesa en diferents àmbits perquè esdevingui un projecte que conservi la singularitat de la construcció, tot i utilitzar les tècniques de rehabilitació actual.
Per la seva banda, Joan Reguant va destacar que la intervenció suposa una actuació sense precedents i de referència pel seu caràcter inèdit. Reguant va recordar que la instal·lació és un element extremadament fràgil, sobre el qual no existeix cap possibilitat d’errada. Reguant va assegurar que el projecte impulsa la Vall Fosca cap a Europa, situant-la com un referent comunitari en un àmbit com la construcció prefabricada.
En tot moment, la iniciativa comptarà amb la presència i la participació dels veïns de la Vall Fosca, que hauran de decidir l’ús de futur de l’Hospital de Cartró. Està previst que la Generalitat proposi que l’equipament sigui designat Bé Nacional d’Interès Nacional (BCIN).