Protecció Civil iniciarà a Ponent, l'Alt Pirineu i Aran les proves per alertar d'emergències a través de telèfons mòbils

Redacció | Foto: Marta Lluvich (ACN)

Protecció Civil començarà a provar a Ponent, l'Alt Pirineu i Aran el seu sistema d'alertes a través de telèfons mòbils. Es tracta d'una einainnovadora i molt útil” que s'utilitzarà en cas d'emergències greus al territori per donar instruccions concretes “al màxim” de població possible “en el mínim temps possible”, segons ha explicat aquest dijous en roda de premsa la directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany. En total es faran quatre proves per testejar el sistema a Catalunya. La primera serà a la demarcació de Lleida el dia 28 de febrer, entre les 11 h i les 13 h, i entre l'abril i el maig es faran altres proves a la resta de territori català.

La delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, i la directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany, han presentat aquest dijous, a la Delegació del Govern a Lleida, la prova del sistema d'alertes de protecció civil a telèfons mòbils que es durà a terme el dia 28 de febrer a Ponent, l'Alt Pirineu i l'Aran.

Bergés ha manifestat que amb la posada en marxa de les alertes per telèfon mòbil el sistema de Protecció civil “s'adapta als nous hàbits i usos de la població”. En aquest sentit, la delegada ha afegit que el projecte és un “pas endavant important” per preparar la població tant com sigui possible davant de qualsevol mena d'emergència greu i també per promoure la cultura ciutadana d'autoprotecció”.

El missatge que s'enviarà no es tracta d'un SMS sinó d'un missatge emergent de text acompanyat d'un so molt estrident que no finalitza fins que l'usuari prem una tecla. La tecnologia en la qual es basa és coneguda com a ‘cell broadcast’ i permet enviar aquest missatge a tots els mòbils que es trobin en l'àrea de cobertura de determinades antenes que se seleccionen en funció de la zona on es vol alertar la població. Per tant, el dia de la prova, tots els telèfons mòbils intel·ligents que es trobin a Ponent, l'Alt Pirineu i Aran rebran aquest missatge, que s'enviarà en català, aranès (únicament al territori aranès), castellà i anglès. També el rebran, doncs, els telèfons que en la franja horària d'enviament del missatge, passin per aquest territori, encara que sigui de pas (per exemple, un viatger per carretera o tren que travessi la demarcació de Lleida camí d'un altre territori).

Entre els mesos d'abril i maig es realitzaran altres proves a la resta de Catalunya. A les comarques de les Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i l'Alt Penedès serà el 12 d'abril; a les comarques de Girona i Catalunya Central el 27 d'abril i a les de Barcelona tindrà lloc el 31 de maig.

El sistema està en marxa al territori des de l'1 de febrer, quan la Generalitat va assumir-ne la competència un cop l'Estat va acabar el desenvolupament tecnològic de l'eina que permet l'enviament dels missatges.

Bergés i Cassany han comparegut en roda de premsa acompanyades de la subdirectora general de Coordinació i Gestió d'Emergències, Imma Solé, i del subdirector en programes de Protecció Civil, Sergio Delgado. La cap del servei de Tecnologia de Protecció Civil, Raquel Canet, i la cap de l'Àrea d'Informació Tècnica, Sara Echeverría, hi han intervingut per videoconferència. També hi ha assistit el director dels serveis territorials d'Interior a Lleida, Xavier Garrós.

En la presentació, els responsables de tecnologia de Protecció Civil de la Generalitat han realitzat una demostració de l'enquesta que la ciutadania ha d'omplir el dia de la prova per informar de si s'ha rebut el missatge, en quin idioma i a través de quina operadora. Aquestes dades, anonimitzades, serveixen per comprovar que la prova ha arribat al màxim de mòbils possible. La informació de l'enquesta es troba a l'enllaç: https://arcg.is/1mS58z0