Protecció Civil manté l'alerta del Pla INUNCAT per l'episodi de pluges

Text: Redacció / Foto: Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat manté activat el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (INUNCAT) en fase d'ALERTA per l’episodi de fortes pluges, per acumulació d’aigua i per fort onatge que va començar ahir a la tarda.

Durant tot el dia d'avui, continua la possibilitat de superació, de forma local, del llindar per pluja acumulada de 100 l/m2 en 24 hores a les comarques de Baix Ebre, Montsià i Terra Alta.

El llindar d'avís ja s’ha superat a l'àrea del massís del Port. A partir de la propera matinada se li afegeixen les comarques del terç nord-occidental de Catalunya, excepte la Val d'Aran. En aquesta zona el llindar d'avís es superarà preferentment a cotes elevades.

La pluja d'aquesta nit ha deixat registres d’acumulació superiors als 100 l/m2 en alguns sectors de les Terres de l’Ebre, destaquen:

  • PN dels Ports (Baix Ebre): 156,2 l/m2
  • Rasquera (Ribera d’Ebre): 105 l/m2
  • Observatori de l’Ebre: 104 l/m2

Pel que fa a la intensitat, cal destacar que a Aldover s’han acumulat 90 l/m2, dels quals 48,4 litres han caigut en 30 min.

Demà, a partir del matí i fins la tarda es preveu que les precipitacions s’intensifiquin i puguin superar el llindar dels 20 l/m2 en 30 minuts de forma generalitzada, excepte a les comarques de la Val d'Aran i del Baix Empordà. La precipitació anirà acompanyada de tempesta i és possible que doni lloc a fenòmens de temps violent.

Quant a l'estat de la mar, l’episodi de fort onatge continuarà durant tot el dia d'avui i s’allargarà tot dissabte fins demà a la matinada, amb onades superiors als 2,5 metres (maregassa) i afectant de manera generalitzada de forma extensa a tot el litoral català.

Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en la mobilitat mentre duri l’episodi de fortes pluges. Eviteu els desplaçaments a carreteres secundàries, no travessar passos soterranis ni baixeu a garatges, especialment a zones costaneres, mentre duri l’episodi de fortes pluges. També es recomana evitar fer activitats properes a les zones de rius, rieres i torrents així com de les passeres o guals pel perill de possibles crescudes sobtades i evitar els desplaçaments innecessaris en les zones on plogui amb intensitat.

Davant el fort onatge, no us acosteu a espigons i esculleres a veure trencar les ones i respecteu els senyals de tancament. Hi són per a la vostra seguretat. Consulteu els consells al web interior.gencat.cat/onatge i interior.gencat.cat/inundacions

Tingueu en compte també que des de les 6 hores d’avui divendres i fins dilluns a les 6 hores, està en vigor el període de confinament municipal, excepte mobilitat essencial. Consulteu les restriccions.

En cas de conduir amb pluja, el Servei Català de Trànsit recomana:

  • Augmentar la distància de seguretat.
  • Reduir la velocitat.
  • En cas de patir aiguaplaning: no s'ha de frenar ni accelerar, el millor remei és moderar la velocitat.
  • Sense frens ABS, frenar amb suavitat i amb frens ABS, frenar amb decisió.
  • Comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps eixuguem la humitat que puguin i tenir i recuperem la seva eficàcia.
  • En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc segur i mantenir encesos els llums.
  • No travesseu zones inundades.

Podeu seguir l’evolució de l’episodi de pluges als comptes de twitter @emergenciescat i @meteocat