Puigneró presenta als alcaldes del Pallars la candidatura dels JJOO i la millora de l'eix de Comiols

Foto: Consell Comarcal del Pallars Jussà.

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, va reunir-se amb els alcaldes del Pallars per presentar la proposta dels Jocs Olímpics d'hivern; a més de refermar el compromís del Govern per a la millora de les comunicacions al Pirineu i, en concret, amb la de l'Eix de Comiols.

Els representants municipals es van mostrar favorables a la candidatura dels Jocs sempre que tinguin com a objectiu promocionar el Pirineu i es desenvolupin sota criteris de sostenibilitat. Així mateix, també van demanar que es planifiquin les actuacions que el Pirineu necessita per impulsar la seva economia i revertir el despoblament, però que aquestes no vagin lligades a la realització o no dels Jocs.

El President del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep M. Mullol, n’ha destacat algunes com la millora del port de Comiols, el desplegament de la fibra òptica a tot el territori o la millora d’alguns trams de la N-260 que encara no s’han executat.

Respecte a l'eix viari, que connecta Artesa de Segre i Tremp, és el principal accés al Pallars des de la Catalunya Central. Així, Puigneró ha anunciat que el Departament licitarà el primer trimestre de 2023 les obres d'un dels trams que donarà continuïtat a la variant d'Artesa de Segre, actualment en execució.

L'Eix de Comiols, configurat per la L-512 i la C-1412b, forma part de la xarxa bàsica de carreteres de Catalunya. Aquest itinerari té una longitud de 52 quilòmetres, des d'Artesa de Segre fins a Tremp. Les actuacions s'estructuraran per tres trams.

El primer és el de la variant d'Artesa de Segre, amb unes obres que estan en execució ja per fer aquesta variant que ha d'evitar el trànsit de pas per l'interior del nucli de la població. La carretera tindrà 1,1 quilòmetres de longitud i una amplada de 9 metres, amb dos carrils de circulació de 3,5 metres cadascun, i dos vorals d'1 metre. Els treballs, amb un pressupost de 5 MEUR, van començar la tardor passada i s'estan executant tots els serveis afectats d'abastament d'aigua i de reg, així com algunes estructures. Està previst finalitzar aquest estiu.

El segon tram és l'eixamplament i millora del traçat de l'L-512 i la C-1412b des del final de la variant d'Artesa de Segre fins a Folquer. Aquesta actuació, que s'executarà per fases, abasta un tram de 15 quilòmetres. S'eixamplarà la carretera fins als 9 metres d'amplada i es construiran petites variants de traçat i modificacions al voltant dels nuclis urbans del Pont d'Alentorn, Vall-llebrera i Montargull, així com diverses estructures. Es preveu licitar les obres d'algun tram que doni continuïtat a la variant d'Artesa el primer trimestre de 2023. La inversió estimada és de 56 MEUR.

El darrer és el condicionament de la carretera C-1412b en el tram entre Folquer i Isona i Conca Dellà. Aquesta actuació serà de 13,3 quilòmetres de longitud. Així, comportarà l'execució de quatre túnels que sumen en total 1,3 quilòmetres i quatre viaductes d'uns 200 metres de longitud. També inclou la variant de Benavent. La redacció de l'actualització del projecte constructiu s'iniciarà aquesta primavera. Per aquesta actuació s'estima una inversió de més de 125 MEUR.