Recorren durant 24 hores la demarcació de Lleida per difondre la seva importància com a destí ornitològic a Europa

binary comment
photo_camera binary comment

Oriol Bosch (ACN).

Tres ornitòlegs experts han recorregut aquest dimarts la demarcació de Lleida per difondre la seva importància com a destí ornitològic de primer nivell a Europa.

Aquest repte de 24 hores va començar dilluns al vespre al pantà d'Utxesa, ha continuat fins a les tres de la matinada per diferents punts de Ponent i ha seguit cap a l'Alt Pirineu per tornar a baixar a la tarda cap al pla i finalitzar a l'aiguabarreig del Segre.

Els ornitòlegs s'han fixat el repte de detectar el màxim d'ocells possibles i superar les 162 espècies alhora que fer valdre els diferents espais naturals que han recorregut. La iniciativa es promou a través de les xarxes socials amb l'etiqueta #CercaMoixo24h.

L'equip d'experts està format per Sergi Sales, ornitòleg professional des de fa més de 20 anys, que ha estat membre del Comitè Rareses de SEO/Birdlife i del Comitè Avifaunístic de Catalunya; Cesc Capdevila, ornitòleg i guia de natura de l'Alt Pirineu, i Enric Morera, anellador científic d'ocells professional i tècnic d'Espais Naturals de Ponent.

Sergi Sales ha explicat que el turisme ornitològic és un dels que més creix i molta gent no sap que Catalunya és un dels destins "preferits" pels seus amants i en concret les terres de Lleida és on es concentra més aquesta oferta.

Després d'iniciar el repte dilluns al vespre a Utxesa, els ornitòlegs han estat fins a les tres de la matinada recorrent diferents punts de les comarques del Segrià, les Garrigues i el Pla d'Urgell identificant espècies de mussols.

A continuació han pujat cap a la muntanya per trobar altres exemplars com el 'Gamarús' i per això s'han desplaçat al Parc Natural de l'Alt Pirineu, fins al port de la Bonaigua i també el Parc Nacional d'Aigüestortes i estany de Sant Maurici. La següent parada ha estat a la serra de Boumort, al Pallars Jussà, i el trajecte ja s'ha endinsat de nou a les comarques de Ponent per la Vall del Llobregós i els plans de Sió.

La part final de la ruta ha passat per l'estany d'Ivars i Vila-sana, Mas de Melons i l'Aiguabarreig del Segre i el Cinca. Quan els ornitòlegs es trobaven a l'estany d'Ivars i Vila-sana ja havien aconseguit identificar 140 espècies i l'objectiu al final del repte era aconseguir-ne més de 162. La informació que recopilen es podrà aprofitar posteriorment en matèria científica.

L'acció compta amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, l'Associació Leader de Ponent amb la promoció i difusió de l'acte i els seus reslutats a través del projecte Espais Naturals de Ponent, el Parc Natural de l'Alt Pirineu, la Fundació Plegadis i Swarovski Optik.