Reportatge | Un Sant Jordi amb completa normalitat

Foto: Arxiu Comarques.

Després de dos anys de regalar-nos roses i llibres a distància, o amb condicionants restrictius per pal·liar els efectes de la pandèmia, enguany es recupera un Sant Jordi amb completa normalitat, en ple cap de setmana i sense l'obligatorietat de mascaretes.

Avui, els i les paradistes ultimen els preparatius amb por de pluges durant el cap de setmana, fet que ja ha propiciat alguns canvis d'ubicació pels mercats de roses i llibres. Ara bé, el gremi de llibreries celebra que la diada recuperi el pols sense restriccions, a més de celebrar-se en dissabte on s'espera afluència de públic en els estands. 

Des del Comarques de Ponent, hem fet una petita selecció de llibres del territori on els autors i les autores ens expliquen què hi podrem trobar en les seves lectures. També es proposen algunes activitats de les comarques de la Plana de Lleida per celebrar la diada.

"Hi ha moltes experiències sobre la maternitat i la criança de les nostres padrines que no coneixem. En aquest còmic es dona veu a sis padrines que fins ara no havien pogut explicar les seves històries, comptant amb la il·lustració de Clara-Tanit, Lorena Rivega, Alba Feito, Isabel Vila, Laia Arqueros i Núria Inés Hernández (Tinta Fina). Hem de parlar amb les dones de la nostra família abans que no sigui massa tard."

"'Banalitats' és un recull de converses impossibles entre personatges inanimats. O, tal vegada, una colla de converses animades entre personatges que conviuen en un món possible... Una al·legoria existencialista i desenfadada del temps de les paraules buides de significat que ens ha tocat viure. Un analgèsic literari per atenuar els símptomes de la xerrameca que interfereix la poca-solta quotidiana. I una reivindicació del diàleg com a teràpia platònica per a superar els efectes adversos i ineludibles del pas del temps."

" Guillem Viladot, més enllà de les etiquetes, va ser un home de ruptura i d'avantguarda. En aquest llibre, Ibars ens n’ofereix un retrat des del seu vessant més psicològic i des del descobriment de l’home que, des de 'Temps d’Estrena' fins al seu darrer alè, va centrar-se, de manera una mica obsessiva, en la recerca del Jo i en la pacificació dels que ell considerava els seus fantasmes."

"Appletown, el barri dels lleidatans de Nova York, torna a ser un lloc perillós. La lluita entre els clans dels Torra i els Vidal s'ha tornat més fosca que mai. El detectiu Johnny Pelegrí vol fugir de les perilloses rivalitats entre els gàngsters lleidatans, però rebrà un encàrrec que no podrà rebujtar. Mentrestant, a l'altre costat de l'Atlàntic, un cadàver apareix al Segarra-Garrigues el dia de la seva inauguració. Sense voler-ho, el jove Joan Riera, cronista de comarques del diari pobre de Lleida i aspirant a novel·lista, es veurà immers en una investigació cada cop més complexa mentre apareix en la seva vida una misteriosa i hipnòtica poetessa, guanyadora del Màrius Torres. 'Appletown' és una novel·la breu que juga en diversos plans de  realitat, on res no és el que sembla, i on tots els personatges busquen el seu lloc en el món. El llibre inclou també altres relats de l'autor."

"'Verticalitat i delinqüència' és la boira i és el cel clar, és allò que no s’acaba d’acabar. És amor extrem, vida extrema. Vertiginosament al límit del tot. Hiperbòlicament descarat. Malfrisa, neguiteja, s’alça, celebra, calla. És un llibre tautològic i convuls. Com tots els llibres de l'autora, té una estructura sòlida, i també deixa portes i finestres obertes als lectors, als oïdors."

"Aquest conte vol ser un homenatge a la figura de la senyora Angelina San Agustín, més coneguda popularment com a Angelina Comadrona. A més,  pretén ser també una eina pedagògica que introdueixi els infants, d'una manera planera, en el coneixement del procés de la reproducció humana. Aquesta és la millor manera de fer valdre la feina que va fer l'Angelina Comadrona."

Què es podrà fer a les comarques de Ponent durant aquest cap de setmana?

Noguera

Vallfogona de Balaguer ja va donar el tret de sortida a les activitats literàries amb una tertúlia amb l’escriptora lleidatana Montse Sanjuan, que va presentar la seva darrera novel·la policíaca, ‘Anna Grimm, xarxes criminals’.

La capital de la Noguera celebra una setmana plena d'actes (pàgina 14), amb activitats culturals, llibres, roses i murals a la zona del riu.

L’autora també va parlar del llibre ‘Dues dones’, amb el qual Sanjuan ha figurat al rànquing dels llibres més venuts per un autor de les nostres terres per Sant Jordi els dos darrers anys.

Pla d'Urgell

Vilanova de Bellpuig, de la mà del projecte Viladona, organitza una taula rodona a 2/4 de 7 sota el lema 'Veus, marges i cultura' per generar reflexió crítica sobre el model de cultura que s'està consumint al territori. Comptarà amb persones relacionades amb el món de la cultura, l'activisme i l'àmbit polític.

A Mollerussa, la diada de Sant Jordi coincideix amb les Festes de Sant Isidori. A 2/4 de 12 del matí a la plaça Manuel Bertrand tindrà lloc l’espectacle familiar 'Recontes', de la Cia. La Pantomima.

A les de 6 de la tarda tindrà lloc la 13a Trobada de Colles Bastoneres. La jornada clourà a les 9 al Teatre L’Amistat amb la presentació del documental de Saó de Ponent 'Mollerussa, pa amb vi i sucre', el qual ofereix un recorregut personal a través dels records de setze persones que van créixer a Mollerussa.

Urgell

Agramunt organitza una ruta literària a partir del llibre 'Itineraris Interiors' de Guillem Viladot el dijous 21 d'abril a les 9 del vespre, on es llegiran fragments del llibre mentre es passeja pels itineraris d'Agramunt.

Tàrrega, per la seva part, dona continuïtat així als cicles monogràfics sobre autors contemporanis “Col·loquis a Thä”. En aquesta ocasió, els dies 22 i 23 d’abril es desenvoluparan un seguit d’actes posant en relleu l’obra poètica editada per Teresa Pascual així com la seva tasca com a traductora de l’alemany. El cicle arribarà per primera vegada als centres educatius, ja que Teresa Pascual visitarà l’INS Alfons Costafreda el matí del divendres 22 per llegir poemes i comentar-los amb l’alumnat. Després, a les 7 de la tarda, la Biblioteca Pública de Tàrrega – Germanes Güell acollirà una conferència de Lluïsa Julià sobre la poetessa i un recital dels seus versos.

El dissabte 23 abril arribarà el torn de les ponències sobre l’obra de Teresa Pascual. A partir de 2/4 d’11 del matí, a la Biblioteca, intervindran diversos crítics i acadèmics que aportaran la seva visió sobre els poemaris de l’autora protagonista, que li han valgut diversos guardons en llengua catalana.

Segarra

Cervera celebra una setmana cultural on acull una mostra de cartells de Sant Jordi, visitable fins al 29 a l'Arxiu Comarcal. A més, el 21 d'abril celebra la jornada 'Col·leccionant Passions. Interiors històrics: col·leccionar la vida' i acull la presentació del llibre 'La Casa Solsona. Una joia modernista a Cervera' a les 6 de la tarda.

A Guissona, el dia 22 la biblioteca reflexionarà sobre 'Com neixen els contes' amb Mercè Arànega. La vila també du a terme un taller de 'lettering', del qual ja s'ha dut a terme alguna sessió i compta amb aforament completat.