La CHE constata que les reserves d'aigua a la conca del Segre no poden garantir el regadiu dels cultius

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre demana un "esforç" perquè la ciutadania sigui conscient de la sequera actual

Boca de reg en una finca al Pla d'Urgell ©JosepAPérez
photo_camera Boca de reg en una finca al Pla d'Urgell ©JosepAPérez

Les reserves d'aigua a la conca del Segre són insuficients per garantir el regadiu dels cultius agrícoles, segons va comunicar aquest dimarts la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE); els embassaments de Rialb i Oliana només poden garantir els abastiments i cabals ecològics.

En el decurs de la junta de Govern que es va celebrar a Saragossa, la CHE va explicar que s'està seguint el  Pla Especial de la Sequera, que marca els protocols i decisions que cal adoptar.

Continuaran prenent decisions de manera coordinada amb els usuaris i les administracions implicades en la gestió d'una situació d'emergència

Situació dels embassaments

Embassament de Sant Antoni ©MartaArgilés
Embassament de Sant Antoni ©MartaArgilés

Oliana està al 47,2% de la seva capacitat, amb 39,9 hectòmetres cúbics d'aigua, i el de Rialb està al 7%, amb 28,3 hectòmetres. Entre tots dos sumen 68,2 hectòmetres cúbics d'aigua i la CHE calcula que es necessiten uns 150 hectòmetres cúbics addicionals de reserves entre els dos pantans per revertir la situació d'emergència, és a dir, més del doble d'aigua que acumulen en aquests moments. 

Els Canals d'Urgell

Banqueta del Canal d'Urgell ©JosepAPérez
Banqueta del Canal d'Urgell ©JosepAPérez

La Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell celebra aquest dijous un ple en què es preveu acordar la petició de la Declaració de Zona Catastròfica al Govern. Segons el director de la infraestructura hidràulica, Xavier Díaz està previst demanar a la CHE la declaració d'un estat excepcional per sequera extraordinària i que s'iniciïn les gestions per compensar les pèrdues que hi haurà aquesta campanya, que preveuen que seran "molt elevades".