Roben a Alcarràs la caixa forta vinculada a la família de Francesc Macià

Foto: Casa Vallmanya.

Aquest cap de setmana s’ha produït un robatori a Cal Macià-Casa Vallmanya, a Alcarràs. A l’avenç del ràpid procés degeneratiu iniciat els darrers mesos a partir de l’obertura d’un gran esvoranc a la teulada de la coberta principal, segons informa Casa Vallmanya, s'hi suma l'espoli del patrimoni lligat a la casa i a la memòria del president Francesc Macià.

La caixa forta, de la marca Arcas Soler Barcelona i vinculada a la família Macià, ha desaparegut de l’indret on estava guardada. La iniciativa popular Salvem Cal Macià-Casa Vallmanya va ser qui va advertir la presència d'aquesta caixa a la casa a l’Ajuntament d’Alcarràs i al Departament de Cultura de la Generalitat, així com al conjunt de l’opinió pública.

La Salvem Casa Vallmanya ha contactat amb el propietari de la casa, que ha confirmat que es tracta d’un robatori i "que no ha rebut per part de l’Ajuntament d’Alcarràs ni del Departament de Cultura cap trucada per mirar de trobar una ubicació més idònia per a la caixa", segons la iniciativa popular. Per la seva banda, l’alcalde Jordi Janés va manifestar als mitjans que faria aquest pas.

En conseqüència, la Casa Vallmanya ha enviat un comunicat on manifesta que "entenem que tota la responsabilitat del succeït ha de recaure sobre les tres administracions implicades, Ajuntament, Diputació i Departament de Cultura, que s’han mostrat des de fa mesos incapaces de protegir aquest patrimoni, malgrat les desenes d’advertiments rebuts sobre la importància i magnitud d'aquest, negant una solució per salvar la casa familiar del president Macià que es troba en situació límit, i donant-li un futur".

Des de la iniciativa popular expliquen que lamenten profundament "l’immobilisme i la manca d’interès i proactivitat d’uns i altres". També reclamen que, a partir d'ara, les institucions s'impliquin més profundament: "fem de nou una crida a les tres administracions a no deixar passar ni un dia sense acordar una solució que exigeixi preservar la casa".